Pokud Ankara neuzná Kypr, ten neuvolní její vstupní jednání s EU

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: EUCyprus - Wikimedia Commons

Kypr vylučuje další pokrok v přístupových jednáních Turecka s Evropskou unií, dokud Ankara neuzná kyperský stát. Podle agentury Reuters to dnes předsedovi Evropské rady Donaldu Tuskovi řekl kyperský prezident Nikos Anastasiadis.

Tusk přiletěl do Nikósie hovořit o předběžné dohodě EU s Tureckem, která by měla přispět k zastavení migrační krize, během níž přišlo loni do Evropy přes milion uprchlíků z Blízkého východu, Asie a Afriky. Výměnou za zastavení proudu imigrantů a za jejich vracení do Turecka požaduje Ankara miliardy eur, aby se mohla o uprchlíky postarat, ale také brzké zrušení víz pro Turky a obnovení tureckých přístupových rozhovorů s unií.

„Sdělil jsem předsedovi Tuskovi naše stanovisko, že Kyperská republika nemá v úmyslu souhlasit s otevřením jakékoli kapitoly (přístupových jednání), jestliže Turecko nesplní své závazky uvedené v rámci rozhovorů,“ sdělil Anastasiadis po setkání s Tuskem.

Turecko okupuje Kypr od roku 1974

Jednou z těchto podmínek je otevření tureckých přístavů a letišť pro lodě a letadla z jižní části Kypru. Kypr je od turecké invaze v roce 1974 rozdělen na Severokyperskou tureckou republiku, kterou uznává jen Turecko, a Kyperskou republiku. Kypr je členem EU, ale de facto jen jeho řecká část, která již několik let blokuje rozhovory o vstupu Turecka do unie, neboť považuje Ankaru za okupanta severní části ostrova.

Předseda Evropské rady má ještě dnes jednat v Ankaře s tureckými představiteli před dalším společným summitem s EU, který se má uskutečnit ve čtvrtek a v pátek v Bruselu.

„Turecký návrh připravený s Německem a Nizozemskem je ještě třeba vyvážit tak, aby mohl být přijat 28 členskými státy a evropskými institucemi,“ řekl ke kyperským výhradám Tusk po setkání s Anastasiadisem. „Cílem je jednání ukončit ve čtvrtek nebo v pátek, ale tak daleko ještě nejsme,“ dodal podle agentury AFP.

Tusk dnes též jednal v Ankaře s tureckým premiérem Ahmetem Davutogluem před unijním summitem s Tureckem, který se koná ve čtvrtek a v pátek v Bruselu. Davutoglu po jednání s Tuskem v turecké televizi prohlásil, že šestimiliardová dohoda s Bruselem má snížit ilegální migraci a udělat cestu do Evropy bezpečnou. Podle něj Turecko nehandlovalo o peníze a problém nevidí jako finanční, ale jako humanitární.

Turecko oficiálně připsalo ankarský atentát kurdským rebelům
Turecká vláda dnes oficiálně připsala nedělní teroristický útok v Ankaře zakázané Straně kurdských pracujících (PKK). Informovala o tom agentura DPA. Turecké ministerstvo vnitra oznámilo, že identifikovalo sebevražednou atentátnici, která byla členkou PKK a absolvovala výcvik v Sýrii u kurdských milic YPG. Totožnost druhého pachatele, muže, zatím zveřejněna nebyla.
Německé velvyslanectví v Ankaře dnes podle DPA také varovalo německé občany v turecké metropoli před hrozbou nových útoků. Konkrétní varování se týká mimo jiné návštěv nákupních center. Německé školy a školky v Ankaře byly předčasně uzavřeny.
Sebevražedný útok otřásl ankarskou čtvrtí Kizilay v neděli v podvečer. Auto naložené trhavinami explodovalo poblíž autobusového dopravního uzlu, kde v tu dobu na zastávkách čekalo mnoho lidí. Na místě přišlo o život 30 osob, dalších sedm lidí zemřelo v nemocnici. Hospitalizováno je stále 70 zraněných, z nichž 15 je v kritickém stavu.