Poláci volili změnu, ne každý prý pocítil růst ekonomiky

Andrzej Duda

Andrzej Duda Zdroj: ctk

Polsko bude mít novou hlavu státu. Ve druhém kole prezidentských voleb získal 51,55 procenta hlasů Andrzej Duda, zatímco jeho rival a dosavadní prezident Bronisław Komorowski 48,45 procenta. Sdělila to polská státní volební komise. V prvním kole přede dvěma týdny vedl Duda o pouhé procento. „Ti, kdo mě volili, volili změnu. Společně Polsko můžeme změnit,“ prohlásil vítěz Duda, kandidát za stranu Právo a spravedlnost (PiS).

„Respektuji vaši volbu. Svému vyzývateli přeji uspěšné prezidentování,“ vzkázal polským voličům Komorowski, nominovaný za Občanskou platformu. Tato strana má za sebou osm let vládnutí a mohla se chlubit setrvalým růstem ekonomiky.

Komentátor BBC Adam Easton je přesvědčen, že příklon Poláků k dvaačtyřicetiletému Dudovi je způsoben tím, že mnohých z nich se 25 let trvající hospodářský růst nijak nedotkl. Jedná se hlavně o obyvatele konzervativnějších východních oblastí u hranic s Ukrajinou a Běloruskem.

Čtyři procenta byl průměrný pokles hodnoty akcií na polském finančním trhu po zveřejnění výsledku voleb

„Ekonomický růst? Pro průměrného občana je stěží citelný,“ řekl agentuře Reuters třiapadesátiletý dělník na dráze Zbigniew Pela, který volil Dudu. „Zlepšení životní úrovně se týká jen některých sociálních skupin, třeba byznysmenů, ale ne obyčejných lidí.“

Zahraniční média k Dudovu vítězství zaujímají převážně kritický postoj. Například německý deník Süddeutsche Zeitung píše, že vítěz prezidentského klání zaujal voliče populistickými sliby, aniž by objasnil, jak je bude financovat.

Za populistický krok považuje list i Dudovo slibované převzetí kontroly nad bankami, čímž si vysloužil srovnání s maďarským premiérem Viktorem Orbánem. Ruský deník Rossijskaja Gazeta přizvukuje: „Když slyšeli o možnostech, které se před nimi otevírají, spěchali všemu uvěřivší Poláci v neděli k volbám.“

Duda slíbil, že sníží věk odchodu do důchodu, k tomu ale bude potřebovat vítězství své strany v podzimních parlamentních volbách. „Pokud se to stane, lze očekávat příklon Polska k vniřním problémům a mnohem méně vstřícné vztahy se zeměmi Evropské unie,“ domnívá se Easton.

Vítězství kandidáta PiS se projevilo i oslabení polské měny a cenných papírů. Například hodnota akcií tří největších polských bank klesla v průměru o čtyři procenta.

Slova vítěze
» Poslední léta byla možná dobrá, ale jen pro úzkou skupinu lidí. Nastal čas ukončit tento slimáčí a lenivý způsob prezidentského vládnutí
» Jsem hluboce přesvědčen o tom, že dokážeme naši komunitu dát znovu do pořádku, že ji můžeme zlepšit
» Polský lid si přeje, aby se do politiky vrátila poctivost a další základní hodnoty. Pokud se má Polsko změnit k lepšímu, je nutné udělat v naší zemi zásadní změnu

Zahraniční tisk: Duda vůči Bruselu přitvrdí, napětí s Ruskem neuvolní