Policie zadržela špičky separatistické organizace ETA

Graffiti na podporu organizace ETA

Graffiti na podporu organizace ETA Zdroj: Wikimedia Commons (public domain)

V horské oblasti u francouzských hranic se Španělskem byli zadrženi dva současní vůdci baskické separatistické organizace Baskicko a jeho svoboda (ETA). Dvojice David Pla a Iratxe Sorzabalová byla dopadena ve venkovském obydlí v malé pyrenejské obci Saint-Etienne-de-Baigorry, která leží několik kilometrů od španělské hranice. Podle ministra vnitra k jejich zadržení vedla společná akce francouzské a španělské policie.

V poutech skončili celkem čtyři lidé spojení s ETA. „Ti dva jsou politickým vedením ETA, nejvyššími vůdci a nejhledanějšími osobami,“ řekl podle listu El País ministr Jorge Fernández Díaz.

Čtyřicetiletý Pla a o tři roky starší Sorzabalová jsou spolu s Josuem Ternerou, který úřadům dosud uniká, odpovědní za současné vedení organizace, která stále odmítá úplné odzbrojení požadované centrální vládou. Dopadení Ternery již úřady několikrát oznámily, vždy však šlo o mylné informace, jednou se mu podle El País podařilo uprchnout přímo při velkém zátahu.

ETA bojovala od roku 1968 za samostatný baskický stát, který by chtěla vytvořit z několika španělských a francouzských provincií

Navzdory tomu, že baskičtí separatisté v roce 2011 vyhlásili trvalé příměří, vláda v Madridu se k přerušení jejich činnosti staví s nedůvěrou.

ETA bojovala od roku 1968 za samostatný baskický stát, který by chtěla vytvořit z několika španělských a francouzských provincií. Za dobu svého boje připravila o život 829 lidí. Nejen Madrid a Paříž, ale také Evropská unie a Spojené státy ji považují za teroristickou organizaci.