Polovině Korejců ukradli data ke kreditním kartám

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-SA 3.0: Lotus Head via Wikimedia

Detaily k dvaceti milionům kreditních karet zmizely z databází tří největších jihokorejských karetních firem. Data na USB disk zkopíroval IT pracovník ze společnosti Korea Credit Bureau, jež zajišťuje úvěrový scoring klientů žádajících o kreditní kartu.

Zmíněný flash disk následně podnikavec prodal jedné marketingové firmě za zatím nespecifikovanou sumu. Všechny účastníky nelegální transakce tamní policie již dopadla a nyní čekají na zahájení soudního řízení. Předběžné výsledky vyšetřovaní nicméně naznačují, že kromě osobního selhání IT pracovníka šlo v Jižní Koreji také o selhání systému, neboť veškerá data, se kterými firmy pracovaly, nebyla jakkoliv šifrována.

Šéfové postižených firem - KB Kookmin Card, Lotte Card a NH Nonghyup Card - zatím učinili veřejné prohlášení, v němž se za své selhání omluvili a přislíbili samozřejmou nápravu. Tamní Komise pro finanční služby, která působí jako regulátor jihokorejského trhu s bankovními kartami, vydala prohlášení, dle kterého „všechny škody, které mohl únik dat způsobit, budou uhrazeny na vrub firem, které se takto nechaly okrást.“

Jen třetina Čechů ví, jak funguje kreditní karta

Jak se kradou peníze z platebních karet