Polovinu nových pracovních míst v Německu obsazují imigranti

Běženci v saském Heidenau

Běženci v saském Heidenau Zdroj: ctk/ap

Německý pracovní trh roste už několik let v řadě. Každé druhé místo přitom dlouhodobě obsazují přistěhovalci, vyplývá z údajů výzkumného institutu DIW. Přestože příchozím často chybí kvalifikace, mohou obsadit pozice, které dosud měly o zájemce nouzi.

„Více než polovinu ze dvou milionů pracovních míst, které vznikly od konce roku 2000, obsadili migranti,“ řekl deníku Rheinische Post ředitel DIW Marcel Fratzscher. „Pokud se integrace podaří, mají uprchlíci potenciál dlouhodobě zaplnit mezery na německém pracovním trhu,“ dodal.

Loni stoupl počet pracovních míst o 0,8 procenta na historické maximum 43 milionů, i rok 2014 byl z pohledu statistik rekordní. A analytici očekávají, že růst bude pokračovat i letos.

De Employed Persons

Pozitivní vliv na růst pracovního trhu má právě i uprchlická krize. Německá vláda totiž vydává miliardy eur na tvorbu nových pracovních míst pro přistěhovalce. „Růst díky tomu podle odhadu posílil o čtvrtinu procentního bodu. Vznikla tak nová místa především ve veřejném sektoru,“ řekl analytik Andreas Scheuerle z Dekabank. „Opravdu velký vliv to ale nemělo,“ dodal.

Zároveň ale příchod statisíců imigrantů letos vyvolá i růst nezaměstnanosti, podle odhadů ekonomů zhruba o sto tisíc lidí. Mnoha imigrantům totiž chybí potřebná kvalifikace. Zároveň ale počet výdělečně činných osob stoupne nejméně o dvě stě tisíc.