Polská ekonomika zrychlila růst na 3,5 procenta

Finanční čtvrť Varšavy

Finanční čtvrť Varšavy Zdroj: Radek Kolakowski, Flickr.com (CC BY 2.0)

Polská ekonomika ve třetím čtvrtletí zrychlila meziroční růst na 3,5 procenta z tempa 3,3 procenta ve druhém kvartále. Ke zlepšení přispěl zejména silný růst domácí poptávky, plyne z dnešních revidovaných údajů polského statistického úřadu.

Úřad v předběžných údajích z poloviny měsíce odhadl růst hrubého domácího produktu (HDP) na 3,4 procenta. Mezičtvrtletní tempo růstu ponechaly zpřesněné údaje na 0,9 procenta po tempu 0,8 procenta v předešlém čtvrtletí.

Domácí spotřeba přispěla ke zvýšení HDP v posledním čtvrtletí o 2,3 procentního bodu a meziročně svůj růst mírně zrychlila na 3,2 procenta. Tvorba zásob se na něm podílela 0,8 bodu a obchodní bilance přidala 0,4 procentního bodu. Polský vývoz posílil růst na 3,9 procenta, dovoz se naopak zpomalil.

Pl GDP Annual Growth Rate

Statistický úřad už dříve předpověděl, že celoroční tempo růstu HDP by mohlo mírně překonat loňský výkon 3,3 procenta. Polská centrální banka tento měsíc předpověděla, že ekonomika v letech 2015-2017 poroste stabilním tempem kolem 3,4 procenta.

Polsko je jedinou zemí Evropské unie, která v posledních dvou desetiletích nepřetržitě rostla a růst si zachovala i za poslední světové finanční krize a ekonomické recese let 2008-09. Jeho ekonomika těží ze sousedství s Německem a z velkého vnitřního trhu, uvedla agentura Reuters.