Polský konzervativec Andrzej Duda složil přísahu a stal se prezidentem

Polský prezidentský kandidát Andrzej Duda

Polský prezidentský kandidát Andrzej Duda Zdroj: Radoslaw Czarnecki, Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

Nový polský prezident Andrzej Duda složil ve čtvrtek před zákonodárci v parlamentu přísahu a nahradil ve funkci Bronislawa Komorowského. Nástupem konzervativního politika končí jednota prezidentského paláce a vlády, která je v rukou středopravých liberálů.

„Drazí krajané, cítím velké emoce. Děkuji mnohokrát. Děkuji, že stojíte za mnou a podporujete mě,“ prohlásil Duda po složení přísahy. Jako kandidát konzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS) neopomenul poděkovat tragicky zesnulému prezidentu a bratru šéfa strany Lechu Kaczyńskému, který stál u začátku Dudovy politické kariéry a zahynul v roce 2010 při havárii polského vládního letadla na západě Ruska.

Třiačtyřicetiletý Duda, jehož postoje mohou znamenat pro středo-pravicovou vládu premiérky Ewy Kopaczové konec období hladké spolupráce s hlavou státu, během projevu prohlásil, že doufá v jednotu celého národa a plodnou spolupráci s kabinetem i parlamentem.

Nižší věk pro důchod

Zároveň zdůraznil, že chce dodržet své předvolební sliby, jež mu vynesly nečekaný triumf v květnovém hlasování. Nezapomněl prý například na to, že lidem slíbil snížit věk pro odchod do důchodu. Ten přitom zvýšila vláda v nynějším funkčním období.

Po projevu v parlamentu bude v rámci inauguračních oslav krátce před polednem následovat mše za vlast. Odpoledne pak Duda převezme vrchní velení nad polskými ozbrojenými silami a pak se veřejnosti představí před prezidentským palácem.