Polský prezident chce vlastní raketový štít i bez pomoci USA

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Jiri Slama

Polský prezident Bronislaw Komorowski si přeje, aby jeho země měla vlastní protiraketový štít, i kdyby si ho měla postavit sama bez pomoci Spojených států. Komorowski to řekl v rozhovoru pro týdeník Wprost s tím, že už o svém zájmu informoval vládu.

Polsko mělo původně získat protiraketový deštník v rámci plánu bývalého amerického prezidenta George Bushe, který počítal také s umístěním radarové základny v Česku. Prezident Barack Obama, který v úřadu Bushe vystřídal, ale projekt zrušil.

„Udělali jsme chybu, že když jsme přijímali nabídku amerického štítu, neuvědomili jsme si politická rizika, která může přinést výměna prezidenta,“ řekl Komorowski polskému časopisu. „Za to jsme zaplatili vysokou politickou cenu. Tuto chybu nesmíme zopakovat,“ dodal.

Poláci chtěli „Antikaczyńského“. Proto vyhrál Bronisław Komorowski

Komorowski prý o svém plánu minulý týden mluvil s republikánským kandidátem na amerického prezidenta Mittem Romneym během jeho návštěvy. Komorowski ale věří, že i kdyby mělo Polsko dostat americký systém, musí být integrován do obranných systémů NATO. „Musíme mít tento obranný element. Nemá smysl utrácet obrovské peníze za vojenskou technologii, pokud nejste chránění proti nejtypičtějšímu a nebezpečnému útoku ze vzduchu,“ zdůraznil Komorowski.
„Stávající systém obrany je zastaralý a nepříliš vhodný k obraně země.“

Původní americký protiraketový deštník v Polsku měl východní hranici NATO chránit před raketovými útoky „nepřátelských států“ jako je Írán. Projekt se ale od samého počátku nelíbil hlavně Rusku.