Polští konzervativci směřují k první jednobarevné vládě, levice vypadne

Beata Szydlová a Jarosław Kaczyńsky

Beata Szydlová a Jarosław Kaczyńsky Zdroj: ctk/AP

Nedělní parlamentní volby v Polsku vyhrála dosud opoziční konzervativní strana Právo a spravedlnost (PiS) - podle nejnovějších odhadů po sečtení výsledků z 90 procent okrsků má 37,7 procenta hlasů. Po přepočtu odhadu na mandáty by ve 460členné dolní komoře parlamentu mělo PiS většinu 232 hlasů a mohlo by tedy sestavit první jednobarevnou většinovou vládu od pádu komunismu. Volební komise oznámí konečné výsledky po šesté hodině.

Přesvědčivé vítězství opoziční strany, které do voleb vedla kandidátka Beata Szydlová, by tak mohlo ukončit osm let hegemonie liberálů z Občanské platformy (PO) současné premiérky Ewy Kopaczové. PO by podle odhadů agentury IPSOS zveřejněných polskými médii dostala od voličů 23,6 procenta hlasů, což by jí stačilo na 137 křesel v Sejmu; to představuje ztrátu 70 mandátů proti minulým volbám.

Do parlamentu se podle odhadů dostanou dvě nové strany: liberální Moderní.pl, kterou vede ekonom Ryszard Petru, a protestní uskupení rockera a neúspěšného kandidáta do jarních prezidentských voleb Pawla Kukize. První z nich dostala 7,7 procenta, druhá 8,7 procenta hlasů. Nejistá je zatím parlamentní budoucnost lidovců, kteří dosud vládli v koalici s PO premiérky Kopaczowé a balancují těsně nad pěti procenty zaručujícími vstup do Sejmu.

V dolní komoře zřejmě po dlouhých letech nezasednou zástupci levicových stran. Sjednocená levice sice získala 7,5 procenta hlasů, protože je však koalicí, potřebuje podle zákona nejméně osm procent.

Nejistá většina

PiS však stále nemá většinu jistou, neboť těsně pod pětiprocentní hranicí se ziskem 4,9 procenta čeká na sečtení zbytku hlasů radikálně nacionalistická strana Korwin europoslance Janusze Korwina-Mikkeho. Pokud by její zisk mírně stoupl, mohla by připravit PiS o její dva mandáty tvořící většinu. „Naše většina visí na vlásku, jestli Korwin překročí práh, my ji ztratíme,“ řekl rozhlasové stanici RMF FM možný budoucí ministr obrany Jaroslaw Gowin.

Konzervativci by pak potřebovali partnera pro koalici nebo podporu menšinové vlády. Jejich představitelé sice hovoří o jednáních s Kukizem, který sbíral především hlasy lidí nespokojených se zavedenými stranami, sám lídr této formace však o případné podpoře PiS zatím nechtěl hovořit. „Nevěřím, že tento parlament vydrží čtyři roky,“ řekl Kukiz v bezprostřední reakci na výsledky s tím, že štědré sociální sliby Kaczyńského strany jsou nesplnitelné, což voliči brzy poznají.

Průběžně se objevují rovněž neoficiální výsledky sčítání hlasů z voleb do Senátu, kam Poláci nově vybírali všech sto jeho členů. Podle listu Gazeta Wyborcza má po sečtení hlasů přibližně v polovině jednomandátových obvodů mírně navrch PiS, za kterou o několik mandátů zaostává PO. Do horní komory se dosud dostal jediný nezávislý kandidát, zástupci menších stran neuspěli.