Polští vyšetřovatelé budou moci prozkoumat trosky Kaczyńského letadla

Tragédie se stala při příletu Tupolevu na vojenské letiště ve Smolensku

Tragédie se stala při příletu Tupolevu na vojenské letiště ve Smolensku Zdroj: ČTK

Místo pádu polského vládního letounu ve Smolensku
Místo nehody polského vládního speciálu ve Smolensku
V místě nehody v té době byla hustá mlha a smolenské letiště Severnyj bylo kvůli tomu mimo provoz.
4
Fotogalerie

Polští vyšetřovatelé si příští měsíc budou moci v Rusku obhlédnout trosky polského vládní letadla, které se před osmi lety zřítilo u Smolenska i s tehdejším polským prezidentem Lechem Kaczyńským a dalšími 95 lidmi na palubě. Rusové trosky letounu Tu-154 odmítají vydat do Polska s odůvodnění, že vyšetřování tragédie ještě neskončilo.

Dodatečné zkoumání agregátů a dalších prvků Kaczyńského letadla za přítomnosti polských zástupců se uskuteční ve Smolensku od 3. do 7. září, řekla agentuře TASS mluvčí ruských vyšetřovatelů Svetlana Petrenková. Samo zkoumání povedou ruští vyšetřovatelé a kriminalisté.

Lech Kaczyński zahynul v dubnu 2010 cestou na pietní akt, při němž měl v západoruské Katyni uctít památku tisíců Poláků, které popravili sovětští vojáci za druhé světové války na příkaz Josifa Stalina. Letadlo, v němž bylo 96 vysoce postavených polských politiků, vojáků a duchovních, se ale zřítilo při přistání na letišti ve Smolensku. Katastrofu nikdo nepřežil.

V Polsku je katastrofa ve Smolensku stále živým tématem. Nynější vládní pravicová strana Právo a spravedlnost (PiS), v jejímž čele stojí bratr zemřelého Lecha Kaczyńského Jaroslaw, se snaží prokázat, že za prezidentovu smrt nese vinu tehdejší liberální vláda vedená nynějším šéfem Evropské rady Donaldem Tuskem.

Hodně příznivců PiS také věří spiklenecké teorii o atentátu na prezidenta. „Letoun Tu-154M zničila ve vzduchu exploze,“ oznámila v dubnu vyšetřovací podkomise vedená exministrem obrany Antoni Macierewiczem. Podle opozičních médií ale tuto hypotézu nepodpořila žádnými důkazy.

Předchozí vyšetřování polských úřadů dospělo k závěru, že neštěstí u Smolenska bylo leteckou havárií, zaviněnou hlavně špatným počasím a chybami polské posádky, jakož i ruských dispečerů na smolenském letišti.