Pomůžeme vám dobýt Rakku, ale bez Kurdů, slíbil Erdogan USA

Prezident Erdogan

Prezident Erdogan Zdroj: reuters

Turecko se chce po boku Spojených států podílet na boji s radikály ze samozvaného Islámského státu (IS) a vyhnat je z jejich bašty v syrském městě Rakka. Podmínkou je, že se vojenské operace nebudou účastnit kurdské povstalecké síly. Řekl to dnes turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Východosyrská Rakka je de facto hlavním městem chalífátu, který IS vyhlásil na části území Sýrie a Iráku. Ve městě podle odhadů žije čtvrt až půl milionu lidí.

Turecká armáda se do pozemních bojů v Sýrii zapojila na konci srpna, kdy její tanky překročily společnou hranici v okolí města Džarábulus. Na začátku září Turecko oznámilo, že tureckým silám a povstaleckým jednotkám podporovaným Ankarou se podařilo na severu Sýrie dobýt poslední pozice IS u turecké hranice.

Kromě boje proti radikálům z IS je dalším cílem Turecka v Sýrii zabránit kurdským milicím v ovládnutí souvislého pásu území podél hranice.

Erdogan: Své podmínky jsme jim sdělili

„Náš ministr zahraničí a vojenští představitelé jednají se Spojenými státy ve věci Rakky. Své podmínky jsme jim sdělili,“ uvedl dnes Erdogan během letu z New Yorku, kde se na okraj Valného shromáždění OSN setkal s americkým viceprezidentem Joem Bidenem.

„Společný postup je pro nás významným krokem,“ dodal turecký prezident v rozhovoru s televizí NTV. Pokud podle něj Spojené státy do vojenské operace nezapojí syrské kurdské milice YPG a jejich politické křídlo PYD, Ankara „může bojovat v této bitvě se Spojenými státy“.

Mezi Spojenými státy a Tureckem panuje v poslední době napětí. Erdogan v pátek USA obvinil, že dodaly tento týden další zbraně kurdským bojovníkům na severu Sýrie. Pro Kurdy z milic YPG, které Ankara považuje za teroristickou organizaci, údajně dorazily zbraně ve dvou letounech. Tuto otázku prý Erdogan zmínil i během středeční schůzky s Bidenem, který ale prý o dodávce neměl žádné informace.