Populace slonů v Africe se za posledních sedm let propadla o třetinu

sloni v Serengeti

sloni v Serengeti Zdroj: Ikiwaner, GFDL 1.2, wiki,

Mezinárodní tým biologů a výzkumníků bije na poplach: populace Slonů v Africe se za posledních sedm let poklesla o téměř třetinu. Majestátních tvorů podle výsledků sčítání v rezervacích i mimo ně žije lehce přes 352 tisíc. Hlavními viníky úpadku jsou, stejně jako dříve, pytláci.

Sčítání probíhalo poslední dva roky a podílel se na něm tým více než devadesáti expertů, biologů i strážců rezervací z osmnácti afrických států. „Šlo o mimořádnou spolupráci napříč státy, kulturami i obory,“ shrnul filantrop Paul Allen, který sčítání pod názvem Great Elephant Census financoval.

Vědci strávili v letadlech stovky hodin a nalétali 463 tisíc kilometrů. Podle svých vyjádření manuálně spočítali zhruba 93 procent všech Slonů afrických, při statistickém navýšení pak dospěli ke konečnému číslu 352 271. Oproti roku 2007, kdy vznikl poslední velký odhad počtu jedinců, jde o závratný rozdíl 144 tisíc kusů.

mapa populace slonů v Africemapa populace slonů v Africe|greatelephantcensus.com

Podle vědců mají úbytek slonů na svědomí pytláci, kteří si za slony „dojíždí“ přímo do rezervací. Slonovina pak putuje kontejnery na čínský trh. Rozsáhlé savany, které by měly být pro zvířata „bezpečné“, je totiž pro místní úřady extrémně těžké uhlídat, chybí jednak technika, jednak vybavení pro strážce a i samotných strážců se místy nedostává.

Fond World Wildlife proto i za tímto účelem nabízí možnost veřejnosti přímo “dotovat provoz“ jednotlivých patrol. Dar 25 dolarů přitom zajistí dostatek paliva pro vozy ochránců slonů na celé dva týdny.

„Doufáme, že tato zjištění dotlačí úřady v těchto oblastech, aby zavedly mnohem efektivnější ochranná opatření,“ dodal Allen. Tým jeho sčítačů se nyní připravuje na další sčítání, tentokráte jedinců drobnějšího Slona pralesního.