Popularita Hamasu mezi Palestinci roste. Díky bojům v Gaze

Bojovník Hamásu

Bojovník Hamásu Zdroj: ctk

Palestinské radikální hnutí Hamas je mezi Palestinci po padesátidenních bojích s Izraelem populárnější, než bylo předtím. Podle čerstvého průzkumu veřejného mínění by v případě prezidentských voleb dostal teď nejvíce hlasů vůdce Hamasu v Pásmu Gazy Ismáíl Haníja.

Haníjovi, který je nejvyšším členem exekutivy v Gaze, by nyní dalo hlas 61 procent dotázaných. Současnému předsedovi palestinské samosprávy Mahmúdovi Abbásovi, označovanému za prezidenta, jen 32 procent. Přitom ještě v červnu průzkumy dávaly Abbásovi podporu 53 procent a Haníjovi 41 procent.

Za bojů v Pásmu Gazy zahynulo přes 2100 Palestinců. Až 79 procent účastníků průzkumu se domnívá, že vítězem války je Hamas a 86 procent chce obnovení raketových útoků na Izrael, pokud nebude zrušena blokáda Pásma. Z ankety vyplývá, že 72 procent Palestinců si přeje, aby Hamas zahájil ozbrojené akce proti Izraeli také ze Západního břehu Jordánu.

Rekord po osmi letech

AP v této souvislosti připomíná, že Haníja neměl mezi Palestinci podobnou podporu osm let. Upozorňuje ale také, že přízeň veřejnosti může rychle opadnout, jak tomu bylo i po minulých izraelsko-palestinských konfliktech. Průzkum byl pořízen těsně po ukončení bojů, jež trvaly od 8. července do 26. srpna.

V centrálním Izraeli dnes byla na několik hodin vyhlášena pohotovost, protože kontrarozvědka získala informaci o chystaném teroristickém útoku. Policie zřídila na silnicích kontroly a děti nesměly vycházet ven. Silnice byly nakonec znovu otevřeny, když policisté zatkli jednoho muže v arabské vesnici Tajba, které leží na hranici Izraele a Západního břehu Jordánu. I když byl poplach odvolán, policie požádala občany, aby byli opatrní a hlásili cokoli podezřelého.