Porošenko: Kyjev pomůže Minsku zlepšit vztahy s EU

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko a jeho ukrajinský protějšek Petro Porošenko

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko a jeho ukrajinský protějšek Petro Porošenko Zdroj: ctk/ap

Ukrajina může sousednímu Bělorusku pomoci při aktivizaci vztahů se zeměmi Evropské unie a v rámci programu Východního partnerství. V Kyjevě to v neděli sdělil prezident Petro Porošenko po setkání s běloruským kolegou Alexandrem Lukašenkem. Hlavními tématy besedy obou prezidentů byla regionální spolupráce v energetice, bezpečnosti a strojírenství.

Porošenko prohlásil, že Kyjev má zájem na „maximálně intenzívním“ rozvoji obchodních, politických, hospodářských a vojenských vztahů s běloruským sousedem. Minsk bude podle prezidenta Lukašenka spolehlivým a čestným partnerem Ukrajiny. „Můžete se na nás plně spolehnout,“ řekl běloruský prezident.

Bělorusko má podle prezidenta zájem na tom, aby „všechno na Ukrajině bylo dobré“. Pokud Kyjev v nynější obtížné situaci o cokoli Bělorusko požádá, „týž den to bude splněno,“ řekl Lukašenko.

Minsk je těsným spojencem Moskvy, ale v rusko-ukrajinském sporu vystupuje jako neutrální prostředník. Lukašenko v běloruské metropoli počátkem září uspořádal schůzku takzvané kontaktní skupiny, z níž vzešel první závazek příměří na Donbasu. O další schůzce v Minsku se nyní jedná, uskutečnit by se měla do konce roku.

Podle nezávislých běloruských komentátorů využívá Lukašenko ve sporu mezi Kyjevem a Moskvou diplomatických nástrojů k tomu, aby vylepšil svou pověst v Evropě. Brusel má vážné výhrady k autoritářskému stylu Lukašenkova vládnutí a vyčítá mu pronásledování disentu a omezování základních občanských práv. Jednání uspořádaná v Minsku ale EU považuje za základ mírového řešení konfliktu na východě Ukrajiny.