Porošenko: Ruský konvoj přivezl povstalcům palivo pro tanky

Proruští rebelové na východě Ukrajiny

Proruští rebelové na východě Ukrajiny Zdroj: ctk/AP

Nedávný ruský konvoj nákladních vozů podle ukrajinského prezidenta Petra Porošenka dopravil na Donbas z velké části palivo pro tanky a stavební materiál pro obranné posty povstalců. Prezident to řekl zástupci generálního tajemníka OSN Jeffreymu Feltmanovi, který je v Kyjevě na návštěvě. Podobné případy jsou podle Porošenka absolutně nepřijatelné.

Ruský konvoj, už devátý od začátku donbaské krize, dorazil do Doněcku a Luhansku minulý víkend. Podle ruského ministerstva pro mimořádné situace, které tyto zásilky vypravuje a označuje je jako humanitární, v posledním případě přejelo hranice 130 nákladních vozidel s 1200 tunami nákladu.

Šlo především o jídlo a o „zařízení a materiál pro zajištění činnosti sociálně důležitých objektů“, tvrdí Moskva. Ukrajinští celníci byli prý hraničnímu odbavení přítomni, což ale Kyjev popřel.

Podle Porošenka obsahoval humanitární náklad jen jediný vůz, v němž byly potraviny. „Prověrka ukázala, že jídlo bylo jen v posledním autě, v ostatních bylo palivo pro tanky a materiál pro stavbu obranných postů,“ citovala hlavu státu ukrajinská prezidentská kancelář.

Rusko se zatím k obvinění ukrajinského prezidenta nevyslovilo. Moskva vyslala první konvoj na Ukrajinu v srpnu, zatím poslední, desátý má na Donbas dorazit ještě letos.