Porošenko: Ukrajina je ve válce s Ruskem, Putinovi nedůvěřuji

Ukrajinský prezident Petro Porošenko

Ukrajinský prezident Petro Porošenko Zdroj: ctk

Ukrajina je v "opravdové válce s Ruskem", prohlásil v rozhovoru s britskou stanicí BBC ukrajinský prezident Petro Porošenko, který se před rokem ujal moci a prakticky okamžitě musel začít řešit problém se separatismem na východě země. Konflikt si mezitím podle něj vyžádal životy 1800 vojáků a téměř 7000 civilistů a prezident se obává, že protivník chystá další ofenzivu.

„Řekněme na rovinu - bojujeme nikoliv se separatisty, které podporuje Rusko, ale je to opravdová válka s Ruskem,“ řekl pro BBC.

Moskva kategoricky popírá přímé zapojení do konfliktu, nicméně Porošenko připomněl zajetí dvou příslušníků ruských speciálních sil u Luhanska. Podle ruského ministerstva obrany jsou sice zajatci bývalí ruští vojáci, avšak v době zajetí nebyli v aktivní službě.

Podle Porošenka není žádný důvod psát výraz „ruští vojáci“ v úvozovkách: stačí přijet do Kyjeva a podívat se na „skutečné důstojníky ruských speciálních sil“, kteří na Ukrajinu přijeli bojovat a zabili „jednoho z mých vojáků“.

„Jaké další důkazy musíme předložit Rusku, že jsou to jejich vojáci, jejich regulérní jednotky a jejich válka a agrese?“ ptal se.

Rusku se nelíbilo, že ukrajinský lid chce do Evropy, uvedl Porošenko

Skutečnou příčinou války je podle něj skutečnost, že ukrajinský lid vyšel do ulic, aby požadoval podpis dohody s Evropskou unií, proti bylo jedině Rusko.

„Ale neptám se Ruska o svolení, zda smíme do Evropy. Ptám se Ukrajinců, co si přejí. A oni si přejí být součástí velké evropské rodiny,“ podotkl. „Jsem skutečně šťastný, že EU drží dveře pro Ukrajince otevřené. A právě to bylo skutečnou příčinou války. Právě to vedlo před rokem k anexi Krymu,“ řekl Porošenko. Ta podle něj způsobila katastrofu mezi krymskými Tatary, „podobnou genocidě“.

Ukrajina bude podle něj bojovat, ale hlavním cílem je mír. Jeho dosažení vyžaduje dvě věci: uzavření hranice pro ruská vojska a zbraně a stažení všech ruských sil, protože bez nich by k žádné občanské válce nedošlo, řekl ukrajinský prezident.

Porošenko: Putinovi lze sotva důvěřovat

Ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi sice „lze sotva důvěřovat“, avšak Porošenko nemá na výběr a musí s ním jednat, protože si nemyslí, že by ukrajinské území bylo možné osvobodit vojenskou cestou. Proto s Putinem uzavíral v Minsku mírové dohody. Ukrajinci jsou podle něj odhodláni dostát všem závazkům, musí však být připraveni na to, že protivník zaútočí.

Prezident ujišťoval také o odhodlání uskutečňovat reformy, bojovat s korupcí a zbavit oligarchy moci, výsledky však budou patrné až za tři či čtyři roky. Odmítl, že by sám byl oligarchou, byznysu se ale bohužel nemohl zbavit, jak sliboval, protože je válka a chybějí kupci. Když se pokoušel prodat svá ruská aktiva, ruská vláda je hned zabavila.

Na závěr se Porošenko svěřil se svým snem: „Až nebudu prezident, chci se stát členem parlamentu, Evropského parlamentu. Až Ukrajina bude členem EU - a udělám pro to vše, co je možné (…). Více než 70 procent Ukrajinců je rozhodně pro EU,“ řekl.