Porošenko: Varšava poskytne Kyjevu miliardový úvěr

Ukrajinský prezident Petro Porošenko

Ukrajinský prezident Petro Porošenko Zdroj: CTK

Polsko poskytne Ukrajině půjčku ve výši jedné miliardy eur. Oznámil to dnes ukrajinský prezident Petro Porošenko po schůzce se svým polským protějškem Andrzejem Dudou v Kyjevě. Oba státníci kritizovali plán na rozšíření plynovodu Nord Stream, který přivádí surovinu do Evropy mimo území Ukrajiny.

„Šéfka ukrajinské národní banky a guvernér polské centrální banky se dohodli o úvěru ve výši čtyř miliard zlotých neboli miliardy eur, což nepochybně pomůže k zvýšení obchodu mezi Ukrajinou a Polskem,“ řekl novinářům Porošenko podle agentury Interfax-Ukrajina.

Duda na tiskové konferenci kritizoval plán na rozšíření plynovodu Nord Stream. „Není to projekt jen ekonomický, ale i politický. Významně může poškodit energetickou bezpečnost naší země,“ řekl polský prezident. Jeho země projekt považuje za nepřijatelný a postaví se proti němu na jakémkoli budoucím jednání. Podle Porošenka rozšíření plynovodu nemá žádný národohospodářský smysl.

Plynovod Nord Stream přivádí ruský zemní plyn po dně Baltského moře do Německa, a tím i do střední a západní Evropy. Akcionářskou dohodu o plánovaném rozšíření plynovodu podepsala ruská plynárenská společnost Gazprom a její evropští partneři počátkem září. Polsko koncem listopadu spolu s dalšími šesti státy proti výstavbě protestovalo v dopisu Evropské komisi, Česká republika se k těmto státům odmítla připojit.

Účast Ukrajiny na schůzce NATO

Duda na tiskové konferenci přislíbil, že Polsko jako hostitel příštího summitu Severoatlantické aliance usiluje o účast Ukrajiny na vrcholné schůzce, která se bude konat ve Varšavě 8. a 9. července. Zdůraznil rovněž, že Evropská unie nesmí zrušit sankce proti Rusku, dokud Moskva úplně nesplní mírové dohody z Minsku, které mimo jiné počítají s odchodem cizích vojsk a žoldnéřů a předáním kontroly nad ukrajinskou hranicí Kyjevu. Nezávislá a proevropská Ukrajina totiž odpovídá zájmům polské „strategické bezpečnosti“.

Porošenko připomněl, že je také záhodno postarat se o ukončení okupace Krymu, který Rusko zabralo loni v březnu, krátce po svržení proruského režimu v Kyjevě. O měsíc později na východě Ukrajiny propuklo proruské povstání, které si dosud vyžádalo více než 8000 životů.