Posádka Crew Dragon je zpět na Zemi. Kryptoměny atakují rekordy

Posádka, kterou na Mezinárodní vesmírnou stanici vyvezla Crew Dragon od SpaceX, přistála zpět na Zemi.

Posádka, kterou na Mezinárodní vesmírnou stanici vyvezla Crew Dragon od SpaceX, přistála zpět na Zemi. Zdroj: E15 koláž

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Top události

Posádka Crew Dragon zpět na zemi 

Ve vodách poblíž Floridy v úterý krátce po půl páté ranní přistála vesmírná loď Crew Dragon společnosti SpaceX se čtyřmi astronauty, kteří strávili posledních 200 dní na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Američané Shane Kimbrough a Megan McArthurová, Francouz Thomas Pesquet a Japonec Akihiko Hošide byli na cestě z oběžné dráhy asi osm hodin.

Společnost SpaceX tak na ISS úspěšně vyslala a dostala z ní zpět již třetí lidskou posádku ve svých lodích Crew Dragon, které na oběžnou dráhu vynáší raketa Falcon 9. Dnes ukončená mise nesla označení „Crew 2“, protože se jednalo o druhý provozní let po zkušebním startu z loňského roku. Tím USA přerušily devítiletou mezeru, během níž nebyly schopny vyslat posádku na ISS ve svých lodích a musely se spoléhat na ruský vesmírný program Sojuz.

Bitcoin a Ethereum na rekordních hodnotách 

Nejpopulárnější kryptoměny světa Bitcoin a Ethereum atakují své rekordní hodnoty. Ethereum se dostalo přes hodnotu 4 800 dolarů už v pondělí, bitcoin se na své maximum 67 200 vyšplhal až v úterý. 

Od začátku října se cena kryptoměny ethereum zvýšila přibližně o 59 procent a cena bitcoinu o 51 procent. Investoři minulý měsíc příznivě přijali spuštění prvního fondu ETF, který se zaměřuje na futures na bitcoiny. Někteří se chtějí pomocí těchto takzvaných kryptoaktiv zajistit proti inflaci.

Z trhů a burz

Akciím se daří 

Americké akcie dnes opět posílily, jejich hlavní indexy tak uzavřely na nových rekordních maximech. Náladu na akciovém trhu podpořilo schválení plánu prezidenta Joea Bidena na investice do infrastruktury. Akcie výrobce elektromobilů Tesla však oslabily kvůli vyhlídkám na to, že šéf podniku Elon Musk prodá část svého podílu.

Dow Jonesův index si dnes připsal 0,29 procenta a uzavřel obchodování na 36 432,22 bodu. Širší index S&P 500 vzrostl o 0,09 procenta na 4701,70 bodu a index Nasdaq Composite se zvýšil o 0,07 procenta na 15 982,36 bodu.

Tesla oslabila

Akcie společnosti Tesla však oslabily o téměř pět procent. Musk nechal o víkendu uživatele sociální sítě Twitter hlasovat o tom, zda má prodat deset procent svých akcií podniku a slíbil, že se výsledku hlasování podřídí. Hlasování se zúčastnilo přes 3,5 milionu lidí, zhruba 58 procent se vyslovilo pro prodej akcií.

Tweet dne 

„Od podpisu Pařížské dohody před šesti lety jsme vykonali spoustu důležité práce, ale z hlediska klimatu stále nejsme tam, kde bychom měli být,“ řekl na klimatickém summitu v Glasgow bývalý prezident Spojených států Barack Obama. 

Stane se dnes 

  • Soudní dvůr EU bude projednávat česko-polský spor o těžbu v polském hnědouhelném dole Turów poblíž českých hranic. Soud už v květnu předběžně nařídil pozastavení těžby do vydání konečného rozhodnutí. Polsko však těžbu nepřerušilo.
  • Čtvrtletní výsledky oznámí BioNTech, Nio, Beyond Meat, Palantis, Nissan nebo Porsche.
  • V aukční síni Sotheby's končí dražba kolekce děl ze středoevropských a východoevropských zemí, mezi nimiž jsou i obrazy českých tvůrců.
  • Krajně pravicový bývalý novinář Éric Zemmour by mohl oficiálně oznámit svou kandidaturu na prezidenta Francie.