Jak přežít zimu. Pražské hotely zdraží a nevyplatí ani prémie, ani dividendy

Pražské hotely se perou se slabou poptávkou. Mezi ty luxusní patří pětihvězdičkový hotel Carlo IV.

Pražské hotely se perou se slabou poptávkou. Mezi ty luxusní patří pětihvězdičkový hotel Carlo IV. Zdroj: Carlo IV

Pražské hotely se perou se slabou poptávkou. Mezi ty luxusní patří pětihvězdičkový hotel Carlo IV.
K nejvyhlášenějším hotelů v Praze patří Hilton
Cukrovarnický palác na pražském Senovážném náměstí.  V bývalém sídle IPB bude provozovat luxusní hotel americká společnosti Hyatt.
Hotel Emblem v  Praze
Praha: One Room Hotel se nachází v žižkovském televizním vysílači, ve výšce 68 metrů nad zemí.
6
Fotogalerie

Odrazili se ode dna a čekají, kdy k němu opět klesnou. Pražští hoteliéři se v létě a na podzim dočkali životně důležitého impulzu. Obsazenost otevřených hotelů v hlavním městě vystoupala v červenci a v srpnu ke 32 a 44 procentům. Pro srovnání: v srpnu zatím nedosažitelného roku 2019 to bylo 88 procent. I tak se pražské hotely oproti loňsku zaplnily téměř dvojnásobně, ukazují data analytické společnosti STR.

Praha opustila poslední místo žebříčku 35 hlavních hotelových trhů v evropských metropolích. V srpnu se vyškrábala na 23. místo před Amsterdam, Sofii nebo Řím. Vzkříšení byznysu pomohly také filmové štáby, které v Praze o prázdninách natáčely.

Hoteliéři v srpnu otevřeli 87 procent ubytovacích kapacit, o pět procent méně ve srovnání s evropským průměrem. Za pokoj si průměrně účtovali 64 eur, o čtvrtinu méně než v roce 2019. Krátkodobě nabytá hotovost zřejmě rychle padne, a to na zimní provoz méně vytížených hotelů.

Kam v Praze na pivo? Tipy na terasy, které lákají k posezení

Video placeholde
• Videohub

„Od září je třeba počítat s opětovným poklesem výkonnosti pražských hotelů. Příčinou je tradičně nižší poptávka ze strany volnočasového cestování a také zatím dost pomalý návrat korporátní klientely a konferenčního turismu,“ říká Bořivoj Vokřínek, vedoucí výzkumu v oddělení hotelových nemovitostí společnosti Cushman & Wakefield.

Zásadní dopad má zpřísnění podmínek pro příjezd turistů. „Zaznamenáváme kvůli tomu další storna na podzimní období. Některé hotely jsou stále zavřené nebo mají omezený provoz,“ připomíná prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek.

„Očekáváme, že roční obsazenost pražských hotelů nedosáhne třiceti procent. Jednoznačně se také do současných nízkých cen budou muset promítnout zvýšené náklady na energie či suroviny,“ dodává.

Zdražení čeká minimálně na úrovni pěti až deseti procent ještě do konce roku. Od jeho začátku do září asociace evidovala průměrnou denní tržbu na disponibilní pokoj na úrovni třinácti eur – tedy o tři eura nižší než loni a o čtyřicet eur nižší než v roce 2019.

Hotely proto musejí šetřit. Skupina Olympik loni čerpala desetimilionový úvěr prostřednictvím programu Covid III. Její akcionáři schválili nevyplácení dividend přinejmenším za roky 2020 a 2021.

„Musíme se finančně stabilizovat. Zaměstnanci nedostávají prémie, část z nich i kvůli tomu odešla například k rozvozcům jídel, někteří dnes platí lépe než my,“ uvádí statutární ředitel skupiny Olympik Vlastislav Šos.

Skupina provozuje čtveřici pražských hotelů o celkově 640 pokojích, jeden hotel je právě zavřený. Od červnového otevření se obsazenost postupně zvyšovala až ke dvaceti procentům. V září a v říjnu skupina „udala“ do dvou set pokojů denně. Nyní čeká zhoršení kvůli restriktivním opatřením.

„V listopadu jsme byli na desetině výkonu proti roku 2019. Situace se nyní zhoršuje, a to v době, kdy se okolní země spíše zvedají. Část hotelů na pražském trhu v zimě bude muset zavřít,“ míní Šos.

Krátkodobý návrat turistů si slibuje od Vánoc a Silvestra. Za velmi důležitou považuje obnovu letů mezi Evropou a Spojenými státy, a to především pro hotely nejvyšších kategorií. Výraznější rozjezd podnikání čeká v letech 2023 a 2024.

Vzhledem k neuspokojivé obsazenosti hotelů a s tím spojeným poklesem cen se hotely NH Prague City a NH Collection Prague zaměřily i na sportovní klientelu. V září společnost podepsala dlouhodobou smlouvu s Fotbalovou asociací ČR o ubytování národního týmu. Stejně tak fotbalisté pražské Sparty bydlí v hotelích NH.

„Chceme přilákat zahraniční týmy. Požádali jsme banku o odklad splátek úvěru na rok 2022. Pokud se situace radikálně nezhorší, vidíme světlo na konci tunelu od dubna 2022, kdy bychom se mohli vrátit k normální situaci na trhu i v Praze,“ říká generální ředitel hotelů NH Petr Nešpůrek. Od června obsazenost vystoupala zhruba k polovině, v následujících měsících bude v lepším případě stagnovat.

Znatelné oživení trhu ve srovnání s loňskem přičítá generální ředitel řetězce Orea Hotels & Resorts Gorjan Lazarov očkování. „Zimní sezona v Praze je tradičně slabší. Díky rozložení portfolia ale máme v síti i hotely, které fungují lépe než v roce 2019. Chceme se zaměřit třeba na Mariánské Lázně. Krize ukázala, že lidé chtějí objevovat Česko, získávat nové zážitky. I firmy mohou fungovat hybridně, občas se lidé ale potkat potřebují. V dlouhodobém výhledu jsme optimisté,“ říká Lazarov.

I v situaci, kdy zůstávají některé hotely zavřené a další zřejmě zavřou v zimních měsících, vznikají nové hotely. Rakouská skupina UBM právě dokončuje přestavbu Cukrovarnického paláce na luxusní hotel Andaz Prague. Bývalé sídlo Investiční a poštovní banky na Senovážném náměstí bude provozovat americká hotelová síť Hyatt.

„Přestože situace není jednoduchá, příští rok na jaře bychom chtěli otevřít do plného provozu. Myslíme si, že načasování jsme zvolili dobře. Andaz Prague by mohl být prvním luxusním hotelem v Česku otevřeným po odeznění pandemie,“ uvedl šéf společnosti UBM Development Czechia Josef Wiedermann.

Dva nové hotely chystá skupina Penta Investments. V rámci projektu Waltrovka v pražských Jinonicích už staví hotel pro společnost Deutsche Hospitality, která jej bude provozovat pod značkou Zleep Hotel.

V projektu Penty u Masarykova nádraží začne v nejbližší době výstavba hotelu s kapacitou téměř čtyř set lůžek. Operátorem bude řetězec Motel One, se kterým už Penta dříve spolupracovala na sousedním projektu v ulici Na Poříčí.

Tento měsíc otevřela společnost Bestsport ze skupiny PPF nový Stages Hotel vedle vysočanské O2 areny a O2 universum. Stavba hotelu o třech stovkách pokojů vyšla zhruba na 1,4 miliardy korun. Bestsport provozuje hotel na základě franšízové smlouvy se společností Marriott International.