Poškozená výletní loď dorazila do malajsijského přístavu

Loď Azamara Quest nedaleko přístavu ve Splitu

Loď Azamara Quest nedaleko přístavu ve Splitu Zdroj: wikimedia.org

Výletní loď Azamara Quest, jejíž motory v noci na sobotu u Filipín vyřadil krátce z provozu požár, dorazila v bezpečí do malajsijského přístavu Sandakan. Na palubě lodi bylo asi tisíc lidí. V přístavu na ostrově Borneo čekala na loď policie, stejně jako autobusy, které odvezou pasažéry do hotelů.

Požár, který vypukl z dosud nejasných důvodů v jedné ze strojoven lodi, se prý podařilo rychle uhasit. Motory několik hodin nefungovaly a plavidlo bylo unášeno 24 hodin proudem v klidných vodách asi 140 kilometrů jihozápadně od útesu Tubbataha. Posádce se nakonec podařilo obnovit vlastní pohon a umožnit, aby loď mohla dál sama alespoň pomalu plout.

Nikdo z 590 pasažérů, které tvoří hlavně Američané a Západoevropané, nebyl zraněn. Pět ze 411 členů posádky se však přiotrávilo kouřem z požáru, přičemž jeden z nich byl postižen vážně. Loď provázely dva čluny filipínské pobřežní hlídky a vlečná loď.

Plavidlo vyplulo pod maltskou vlajkou z filipínské metropole Manily ve čtvrtek na 17denní turistickou plavbu. Společnost Azamara Club Cruises, jejíž mateřská firma sídlí v USA, zbytek plavby zrušila a slíbila, že cestujícím proplatí veškeré náklady a dá voucher na nějakou budoucí plavbu.

„O kapitánovi a posádce lze říci jen to dobré. Byli naprosto skvělí, stále nás informovali o všem dobrém i špatném. Moc neodpočívali a starali se, aby nám bylo fajn. Je škoda, že nemůžeme dokončit plavbu, ale vrátíme se,“ uvedla jedna cestující z Havaje na Facebooku poté, co byla na lodi obnovena elektřina a internetová služba.

Jde již o třetí vážnou nehodu velké výletní lodi od začátku roku. V lednu loď Costa Concordia ztroskotala na jihu Itálie. Při neštěstí zahynulo 32 osob. O měsíc později měla po požáru ve strojovně komplikace další italská výletní loď Costa Allegra, která byla po několika dnech nakonec odtažena do bezpečí na Seychelách. Jejích tisíc pasažérů ale trpělo, protože na palubě nefungovala elektřina, čímž nebyla v chodu klimatizace a sanitární zařízení.