Poslanci otevřeli Tymošenkové cestu na svobodu. „Pusťte Juliji!“ skandovali

Julia Tymošenková

Julia Tymošenková Zdroj: ctk

Ukrajinský parlament schválil zákon umožňující osvobodit vězněnou vůdkyni opozice, bývalou premiérku Juliji Tymošenkovou. Parlament hlasy 310 zákonodárců zrušil trestnost skutku, za který byla expremiérka odsouzena na sedm let do vězení. K přijetí příslušného zákona by přitom stačila nadpoloviční většina 226 ze 450 poslanců.

„Bývalá premiérka může v souladu s přijatým zákonem vyjít na svobodu,“ napsal ITAR-TASS. „Pusťte Juliji!“ skandovali poslanci. Davy lidí na kyjevském náměstí Nezávislosti, zvaném Majdan, na rozhodnutí parlamentu zareagovaly jásotem a ovacemi.

Zástupce a bývalý ministr Tymošenkové Arsenij Jaceňuk vyzval Janukovyče, aby zákon okamžitě a bezodkladně podepsal. Ale podle advokáta expremiérky Serhije Vlasenka bude kromě zákona zapotřebí ještě příslušné rozhodnutí soudu, aby jeho klientka mohla vyjít z vězení.

Tymošenkovou v říjnu 2011 soud poslal na sedm let do vězení za překročení pravomocí při uzavření dohod o nákupu zemního plynu z Ruska. Opozice i Evropská unie měly podezření, že cílem procesu bylo odstranit z politické scény hlavní soupeřku prezidenta Viktora Janukovyče.

Ještě dříve poslanci schválili zvláštní zákon, který znamená návrat k ústavě z roku 2004 a který odebírá hlavě státu některé pravomoci. Pro tento krok, který má přispět k ukončení politické krize a krveprolévání, hlasovalo 386 z celkem 450 poslanců.

Hlasování bez debaty

Poslanci hlasovali ve „zjednodušené proceduře“, tedy bez debaty a bez projednávání návrhu ve výborech. Samo rozhodnutí pak znamená návrat k „prezidentsko-parlamentní“ formě vládnutí, protože podle ústavy z roku 2004 poslanci získávají právo vytvářet vládu.

Premiéra poslanci volí z kandidátů navržených prezidentem a parlament také na prezidentův návrh jmenuje ministry obrany a zahraničí, jakož i šéfa tajné služby. Kandidáty na ostatní ministerská křesla navrhuje premiér. Prodlužuje se také funkční období parlamentu ze čtyř na pět let.

Amnestie pro demonstranty

Sněmovna také 372 hlasy schválila bezpodmínečnou amnestii pro všechny zatčené, respektive zakázala trestní stíhání účastníků pokojných protestních akcí.

Parlament také hlasováním odstranil od plnění funkce ministra vnitra Vitalije Zacharčenka, který během vrcholící krize nařídil rozdat policistům automatické zbraně a ostré náboje.

Kroky zákonodárců odpovídají dnes uzavřené dohodě mezi prezidentem Viktorem Janukovyčem a opozičními předáky. Ta počítá i s uspořádáním předčasných prezidentských voleb do konce letošního roku.