Poslanci slovenského Smeru mají nařízeno, na co se Fica ptát

Robert Fico

Robert Fico Zdroj: profimedia.cz

Slovenským parlamentem se před poslaneckými interpelacemi šíří seznamy s otázkami, které mají zákonodárci za vládní Smer položit premiérovi Robertovi Ficovi. Píše to deník Sme s tím, že při středeční rozpravě z celkových 23 otázek pocházelo 21 ze seznamu. Zbylé dotazy položila opozice.

Seznam otázek dostali poslanci Smeru během rozpravy před volbou generálního ředitele slovenského veřejnoprávního média Rozhlas a televize Slovenska (RTVS).

Poslanci Smeru tvrdí, že to bylo poprvé, co podobný seznam dostali. Podle tiskového oddělení strany to ale je běžná praxe. „Nějaký seznam skutečně koloval, viděl jsem ho. Jednu otázku jsem si vymyslel sám. Druhou jsem utvořil podobně, jako bylo uvedeno na papíru. Ne že bych ji opsal. Inspiroval jsem se,“ řekl poslanec Anton Martvoň.

Podle videozáznamu Sme si se seznamu otázky pro pozdější použití opsali i další poslanci. Podle Martvoňe seznam vytváří jedna z jeho kolegyň, kterou ale nechtěl jmenovat. Tiskový odbor Smeru uvedl, že otázky sestavuje expertní skupina poslanců.

Strana se brání, že by za seznamem stáli přímo Ficovi lidé. „Ani od předsedy vlády ani od Úřadu vlády neexistují žádné instrukce k tvorbě otázek. V rámci poslaneckého klubu je skupina, jejíž členové podle své odbornosti připravují otázky do hodiny otázek,“ vysvětlila mluvčí Smeru Ľubica Končálová.

Smer své zástupce v parlamentu řídí i jinak. Před páteční volbou členů správní rady Ústavu paměti národa jim jejich kolega Andrej Kolesík rozdal lístečky se jmény těch, které mají podpořit.

Poslanci Smeru svému šéfovi často „nahrávali na smeč“ i během minulé vlády této strany. Padaly i padají tak dotazy jako „Vážený pane premiére, jak hodnotíte výjezdní zasedání vlády SR mimo Bratislavu?“ Po nich následují další jako například: „Vláda v tomto volebním období poprvé zasedala na výjezdním zasedání ve městě Poltár. Jak hodnotíte význam jednání pro tento region?“ Slovenský deník podotýká, že za vlády Ivety Radičové koaliční poslanci premiérce dotazy na objednávku nepokládali.