Poslední překážky padly, dohoda EU s Kanadou může platit od roku 2017

Kanada - ilustrační foto

Kanada - ilustrační foto Zdroj: CC BY-ND 2.0: beaumontpete

Kanada a Evropská unie vyřešily zbývající neshody ohledně dohody o volném obchodu. Dohoda by mohla vstoupit v platnost v příštím roce, uvádí se ve společném prohlášení EU a Kanady.

Obě strany ukončily jednání o komplexní hospodářské a obchodní dohodě (CETA) v roce 2014. Kritici v Kanadě a EU však vyjádřili znepokojení nad předpisy na ochranu investorů před zásahem státu. Podle nich dávaly příliš velkou sílu nadnárodním firmám. Nyní EU a Kanada oznámily, že v reakci na stížnosti učinily změny, které mají zvýšit práva vlád na regulaci a také zřídily trvalý a transparentní soudní dvůr, který by měl urovnávat případné spory.

„Jsme přesvědčeni, že CETA bude podepsána v roce 2016 a vstoupí v platnost v roce 2017,“ uvádí se ve společném prohlášení.

Dohoda by teoreticky mohla usnadnit EU jednání o samostatné dohodě o volném obchodu se Spojenými státy. Jednání zde uvázla na odporu k ustanovení o urovnání sporů mezi státem a investory, napsala agentura Reuters.

Významné partnerství

Kanada je pro EU 12. nejvýznamnějším obchodním partnerem. Kanadský obchod s EU dosahuje téměř deseti procent celkového kanadského zahraničního obchodu a EU je pro Kanadu druhý nejvýznamnější obchodní partner hned po USA. Obchod se zbožím mezi Kanadou a EU činí 60 miliard eur ročně (1,6 bilionu korun).

Podle dřívějších odhadů dopadových studií dohoda přinese EU dodatečný růst HDP v rozsahu 12 miliard eur ročně (325 miliard korun). CETA přinese téměř úplné vzájemné odstranění cel a celních překážek. Celkem má být odstraněno 98,6 procenta cel na straně Kanady a 98,7 procenta cel na straně EU.