Postsovětské země se přiblíží EU

Budova Evropské komise

Budova Evropské komise Zdroj: CC BY 2.0: Sebastien Bertrand via Flickr

Evropská unie by dnes měla podepsat asociační smlouvy se třemi státy bývalého Sovětského svazu. Ukrajina, Moldavsko a Gruzie budou díky nim mít snazší přístup na unijní trhy a slibují si od nich ekonomické oživení. Skutečné přínosy však budou patrně záviset na tom, zda země dokážou provést nutné reformy a splnit evropské standardy. Podpisy navíc ohrožují vztahy zemí s tradičním hospodářským partnerem – Ruskem.

Brusel tvrdí, že dohody nejsou navrženy tak, aby podkopávaly politické a ekonomické vazby signatářů na Moskvu. „Neusilujeme o exkluzivní vztah s těmito třemi partnery,“ uvedl předseda Evropské komise José Barroso. Moskva ale situaci vnímá jinak.

Hlavním problémem Ukrajiny tak může být přechodné období, než se jejím firmám podaří využít výhod nové dohody a proniknout do EU. Rusové totiž v posledních dnech hrozí, že pokud Kyjev smlouvu podepíše, na ukrajinské zboží uvalí cla. „Mohou se u nás projevit nějaké ekonomické problémy a my nebudeme schopni udržet nulová dovozní cla,“ varoval prezident Vladimir Putin.

Vývoz v ohrožení

Dotknout by se to podle něj mohlo především zemědělských produktů. Někteří podnikatelé si stěžují na to, že už hněv pocítili. Producent mléka a mléčných výrobků Anatolij Jurkevyč, zakladatel firmy Milkiland, tvrdí, že společnost dosud vyvážela zhruba polovinu zboží do Ruska, v dubnu ale země z údajně technických důvodů zastavila dovoz sýru.

„Trh se stal příliš riskantní a být orientován jen na něj je velice nebezpečné. Proto se snažíme o diverzifikaci,“ řekl Jurkevyč agentuře AP. Milkiland by se rád stal prvním mlékárenským producentem v zemi, který projde certifikačním procesem a získá povolení pro vývoz ze svých ukrajinských zařízení do EU. Proces ale může trvat rok.

Tlak pociťuje i Kišiněv, do souvislosti s plánovaným podpisem se dává zejména zářijové uvalení embarga na dovoz moldavského vína. Země se bojí, že by stejné restrikce mohly postihnout i producenty ovoce a zeleniny. Navíc panují obavy z energetických potíží či uvalení víz na obyvatele země, kteří do Ruska jezdí za prací.

Ukrajina, Gruzie, MoldavskoUkrajina, Gruzie, Moldavsko | E15

Víno je mocnou zbraní v Přetahované o chudé Moldavsko