Potíže na periferiích dusí už i Německo

Německo

Německo Zdroj: profimedia.cz

Dluhová krize zastavila německou hospodářskou lokomotivu, největší ekonomika Evropy přestala růst. Potvrdil to průzkum mezi manažery ve strojírenství a službách, který provedl mezi tisícovkou podniků britský nadnárodní institut Markit. Index výkonu soukromého sektoru, který předjímá vývoj HDP, se v červnu dostal na tříleté minimum 48,5 bodu, v květnu ještě hlásil 49,3 bodu. Dále se tak propadl pod 50 bodů, jejichž překonání znamená, že ekonomika roste.

„Mezi německými firmami sílí názor, že turbulence v eurozóně poškodily obchodní vyhlídky na druhou polovinu roku,“ uvedl ekonom Markitu Tim Moore. Naplno se skepse projevila u poskytovatelů služeb: očekávání pro příští rok snížili nejvíce za 15 let existence tohoto šetření.

Dílčí indexy špatnou zprávu z tahouna Evropy potvrzují. Chuť nakupovat se v průmyslu ocitla rovněž na tříletém dně, aktivity ve službách jsou nejnižší za sedm měsíců. „Špatná hospodářská situace a trvající krize eura přidusila poptávku po vývozu,“ řekl Moore. Zájem o zboží „Made in Germany“ je nejslabší od roku 2009.

Propad v exportu přiměl mnohé podniky, aby propustily četné zaměstnance. Počet výpovědí v průmyslu je nejvyšší za posledních 30 měsíců. Služby naopak nové pracovníky přijímají, ale v daleko menší míře než před pár měsíci.
Sešup v Německu se promítl do manažerského indexu v prostoru společné měny. Ten setrval na hodnotě 46 procent. Jde opět o nejnižší číslo za poslední tři roky.

„Je to velmi znepokojivé ochromení, jež dokumentuje, že na Německo přeskakují problémy z periferií,“ zdůraznil hlavní ekonom Markit Chris Williamson. „Útlum bude hlubší a širší,“ dodal.

Jeho pesimistický odhad dokládá výkon eurozóny ve druhém čtvrtletí. Zatímco v prvních třech měsících díky Německu sedmnáctičlenná skupina stagnovala, od dubna začala ztrácet dech a zpomalila o 0,6 procenta. „Evropská centrální banka bude muset snížit úroky,“ myslí si experti.

Index mezi manažery s označením PMI zpovídá a vyhodnocuje odpovědi zejména obchodních ředitelů ve vybraných firmách. Sbírají se informace o počtu zakázek, ceny a stav personálu. Index má nepatrný náskok před výrobou, která se odráží v křivce hrubého domácího produktu.

Vývoj německého HDPVývoj německého HDP | E15