Potřebujeme tvrdší kontrolu internetu, tvrdí šéf ruské bezpečnostní rady

Kreml

Kreml

Tajemník ruské bezpečnostní rady Nikolaj Patrušev navrhuje, aby země zavedla přísnější pravidla pro kontrolu internetu. Aktivisté jsou přesvědčeni, že návrh souvisí s povolebními protesty. Účastníci demonstrací se totiž často svolávají pomocí sociálních sítí.

„Nemůžeme ignorovat používání internetu kriminálníky a teroristickými skupinami,“ prohlásil Patrušev. „Samozřejmě by v Rusku mělo jít o rozumnou regulaci, jako je například ve Spojených státech, Číně a v mnoha dalších zemích,“ dodal někdejší ředitel Federální služby bezpečnosti (FSB).

„Je výmluvné, že tyto návrhy byly zveřejněny po masovém shromáždění v Moskvě a před dalším protestem, který se má konat 24. prosince,“ citovala média občanskoprávního aktivistu Lva Ponomarjova. Podle něj plán ještě více posílí vztek nespokojených lidí.

Některá média a organizace Golos, která hlasování monitorovala, si v době jeho konání stěžovaly na napadení webových stránek hackery. Naznačovaly, že za výpadky provozu stojí Kreml, který tak chce ztížit přístup k informacím o volebních machinacích.