Povstalci se stahují z fronty, údajně teď zamíří dobýt Mariupol

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Východoukrajinští povstalci za posledních 24 hodin stáhli z donbaské fronty pět dělostřeleckých divizí, jednu samostatnou baterii a víc než stovku velkorážných děl. Agentuře DAN to řekl mluvčí doněckého "ministerstva obrany" Eduard Basurin. Podle evropských pozorovatelů se vzbouřenci s ukrajinskou armádou dohodli na vedení linie fronty, od níž má být těžká výzbroj vyvedena. Útoky vzbouřenců se podle ukrajinského velení nyní soustřeďují zejména na pobřežní město Mariupol a okolní obce.

Stažení těžkých povstaleckých zbraní dnes podle Basurina přihlíželi kontroloři Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) a Společného střediska pro kontrolu a koordinaci, jehož členy jsou i vysocí důstojníci ruské a ukrajinské armády. V odsunu prý budou pokračovat, ve středu má být staženo z fronty dalších pět divizí s těžkou výzbrojí.

Mluvčí OBSE ale v Doněcku odmítl Basurinovu informaci potvrdit s tím, že teprve očekává hlášení svých komisařů z terénu. Kyjev tvrdí, že separatisté těžké zbraně jen převážejí na jiné místo fronty.

Podle agentury Unian se dnes zástupci ukrajinské armády, povstaleckých jednotek a Ruska dohodli na vedení frontové linie. Shoda ohledně čáry palebného dotyku je důležitá proto, aby bojující strany mohly v souladu s dohodou z Minsku provést odsun bojové techniky do míst vzdálených od fronty 70 až 140 kilometrů.

Blíží se útok na Mariupol?

Povstalecký mluvčí Basurin obvinil ukrajinskou armádu, že na rozdíl od separatistů ustanovení minských mírových dohod o stažení těžkých zbraní nedodržuje. Kyjev opakovaně tvrdí, že zbraně z fronty odsune v okamžiku, kdy ustane ostřelování armádních pozic. Útoky vzbouřenců se podle ukrajinského velení soustřeďují zejména na pobřežní město Mariupol a okolní obce.

Informace o bojích u Mariupolu potvrdili sami povstalci. Velitel vzbouřeneckého praporu Varjag Alexandr Maťušin povstaleckému serveru Novorossija řekl, že separatistům se podařilo obsadit obce Pyščevyk a Pavlopil, které leží asi 30 kilometrů severovýchodně od Mariupolu. „Bojovníci novoruské armády doufají, že Mariupol bude brzy osvobozen,“ řekl Maťušin.