Povstalci sestřelili další ukrajinskou stíhačku, pilot je v bezpečí

Východoukrajinští povstalci sestřelili v noci na dnešek nad Luhanskou oblastí armádní stíhací letoun MiG-29. Pilotovi se podařilo katapultovat a byl podle Kyjeva dopraven do bezpečí. Stroj se vracel z akce, při níž zničil bojové postavení povstalců a velké množství jejich techniky.

Povstalcům se od počátku povstání podařilo sestřelit už několik ukrajinských letadel, kromě nadzvukových stíhaček MiG-29 to byly zejména bitevníky Su-25 a několik bezpilotních aparátů.

Záměna s vojenským letadlem podle názoru některých expertů způsobila i tragický konec malajsijského dopravního letadla, na jehož palubě v polovině července po zásahu raketou zahynulo bezmála 300 lidí.

Těžké boje

Z Luhanské i sousední Doněcké oblasti dnes ukrajinská média hlásí další těžké boje. V Doněcku v noci při ostřelování z granátometů a raketometů zahynulo nejméně deset civilistů a osm dalších bylo zraněno. Po celém městě znovu zněly exploze dělostřeleckých granátů, z jejichž odpálení se armáda a povstalci vzájemně obviňují.

Podle ukrajinského velení dnes v noci povstalci ostřelovali raketami obec Chrjaščuvate, která leží jihovýchodně od Luhanska na strategické silnici spojující město s ruskou hranicí. Právě po ní má být dopravena humanitární pomoc, o níž Kyjev a Moskva vyjednává.

Podle serveru Cenzor byla vesnice prakticky srovnaná se zemí. Údaje o obětech zatím nejsou k dispozici. Ostřelování je zřejmě součástí snahy povstalců dostat pod kontrolu úsek silnice, který v minulých dnech obsadily jednotky ukrajinské armády.