Pozastavená dohoda o ruské dodávce raket do Íránu už platí

Ruský raketový systém S-300

Ruský raketový systém S-300 Zdroj: Vitaly V. Kuzmin, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Smlouva o ruské dodávce raket země-vzduch S-300 pro Írán dnes vstoupila v platnost. Podle agentury RIA Novosti to řekl šéf ruského státního zbrojního konglomerátu Rostech Sergej Čemezov. Smlouva se podepsala už v roce 2007, ale kvůli sankcím přijatým vůči Íránu se její naplnění odložilo.

Čemezov podle agentury TASS v Dubaji rovněž mimo jiné odhadl, že konsolidované výnosy Rostechu za letošní rok dosáhnou 1,1 bilionu rublů (428,5 miliardy korun) a čistý zisk zhruba 40 miliard rublů (15,6 miliardy korun). Pro srovnání připomněl, že za rok 2014 výnosy činily 937 miliard rublů a čistý zisk 33,7 miliardy.

„Kontrakt na dodávku S-300 Íránu byl stranami nejen podepsán, ale vstoupil už i v platnost,“ sdělil podle RIA Novosti Čemezov v Dubaji, kde se účastní mezinárodního leteckého salonu Dubai Airshow-2015.

Smlouvu na dodávku protiletadlových komplexů S-300 obě země podepsaly před osmi lety. Jeho realizace se ale pozastavila poté, co Rada bezpečnosti OSN přijala rezoluci 1929, která předpokládala zavedení sankcí vůči Íránu. Teherán na to reagoval žalobou vůči Rusku u Mezinárodního arbitrážního soudu.

Omezení jaderného programu

V červenci letošního roku Írán a šest mocností dosáhly po dlouhých a obtížných jednáních dohody týkající se omezení íránského jaderného programu. Dohoda na druhé straně počítá se zrušením ekonomických a finančních sankcí vůči Teheránu v závislosti na plnění závazků.

Na respektování dohody dohlíží Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE), která má vydat hodnotící zprávu do 15. prosince. Podle dohody mají Íránci omezit počet centrifug na obohacování uranu a zbavit se části zásob už obohaceného uranu. RIA Novosti připomněla, že ruský prezident Vladimir Putin už letos v dubnu podepsal dekret, který zrušil zákaz na dodávku systémů S-300.

Jednání se Saúdy

Sergej Čemezov podle agentury TASS dnes v Dubaji popřel, že by Rusko jednalo se Saúdskou Arábií o dodávkách operačně-taktických raketových systému Iskander. „Jednání se Saúdskou Arábií (o dodávce Iskanderů) se ani nikdy nevedla,“ poznamenal. Nicméně, jak dodal, probíhají jednání o dodávkách systémů protivzdušné obrany.

„V současné době nastoupila renesance našich vztahů s touto zemí. Doufám, že všechny tyto rozhovory skončí podpisem kontraktů,“ citoval Čemezova TASS.