Hollande byl neschopný, před televizí osamělý. Jeho bývalý poradce vydal knihu

Francouzský prezident Francois Hollande

Francouzský prezident Francois Hollande Zdroj: ctk/ap

Osamělý, izolovaný, neschopný prosazovat své myšlenky a využít svou moc, člověk který chtěl být prezidentem, ale když se jím stal, vládnutí jej nezajímalo. Tak portrétuje francouzského prezidenta Françoise Hollandea jeho bývalý poradce Aquilino Morelle v knize Abdikace (L'abdication), z níž o víkendu citují francouzská média.

Kniha vyjde 11. ledna a neobsahuje žádná šokující odhalení, ale autor, kterého prezident z Elysejského paláce vyhodil pro podezření z konfliktu zájmů, jež se nepotvrdilo, si nebere servítky. Hollande podle jeho mínění Francouzům lhal a nikdy nechtěl uskutečnit změny, které sliboval během volební kampaně v roce 2012.

Nedokázal se prosadit proti vlivným domácím finančním kruhům ani proti evropské politice škrtů kancléřky Angely Merkelové. Autor kritizuje i známé Hollandeovo umění kompromisu, z nějž se prý stala bezmoc. V knize je popsána schůzka s ředitelem firmy ArcelorMittal, během níž se prezident nepostavil za řešení navrhované vlastním ministrem, který pak odešel "zběsilý vzteky".

Podle autora je prezident osamělý muž, což prý není dáno jen povahou jeho funkce. Morelle popisuje, jak Hollande po večerech vysedává sám před televizí a dívá se na zprávy a na fotbal. Jednou večer autorovi knihy řekl: "Jdeš domů večeřet... Máš štěstí. Kdybys věděl, jak ti závidím."

Hollande loni v prosinci jako první prezident francouzské páté republiky, tedy od roku 1958, oznámil, že se v dubnových prezidentských volbách nebude ucházet o znovuzvolení. Nikdy se neoženil, se svou bývalou partnerkou Ségolène Royalovou, která kandidovala na prezidentku v roce 2007 a prohrála s Nicolasem Sarkozym, má čtyři děti.