Před prezidentským palácem v Káhiře jsou tanky

Nepokoje v Káhiře

Nepokoje v Káhiře Zdroj: Reuters

Po krátkém ranním utišení se před prezidentským palácem v Káhiře dopoledne znovu rozhořely střety mezi skupinami odpůrců a stoupenců prezidenta Muhammada Mursího. Ti na sebe vzájemně házejí kameny nad hlavami vojáků, rozmístěných k ochraně komplexu.

Vojáci vyzvali obě strany k zastavení násilí, armáda zároveň ujistila, že nepoužije proti demonstrantům sílu. S výzvou k jednotě přišlo i vedení Muslimského bratrstva, podle něhož rozpory „jen slouží nepřátelům národa“. Mursí se chystá vystoupit s projevem k národu, oznámila egyptská média.

Mursí má v televizním projevu nabídnout vstřícnou ruku opozici a vyzve ji k dialogu. Zdroj AFP však neupřesnil, zda prezident přijde s nějakými novými návrhy. „Na stole je několik představ,“ řekl jen.

Pět mrtvých a na 450 raněných si v Káhiře vyžádaly střety, které se odehrály v noci na dnešek mezi stoupenci a odpůrci egyptského prezidenta Muhammada Mursího. Podle agentury AFP se jednalo o největší násilí od letošního zvolení tohoto islámsky orientovaného prezidenta, který rozdělil zemi posílením svých pravomocí.

Lidé se po celou noc tloukli klacky a házeli zápalné láhve a kamení kolem prezidentského paláce. Byla občas slyšet i střelba. Dnes ráno se u paláce podle agentury Reuters objevili vojáci v doprovodu nejméně tří tanků a dvou obrněných vozů.

Opozice požaduje, aby prezident zrušil své nedávné dekrety , jimiž si rozšířil pravomoci na úkor parlamentu a justice. Viceprezident Mahmúd Mekki vyjádřil naději, že krize bude brzy překonána diskusí s opozicí o rovněž kontroverzním návrhu ústavy.

Radek Palata: Egypt si hlídá svou revoluci