Premiér Španělska ke Katalánsku: nebudu diskutovat o jednotě země

Katalánci slaví vítězství separatistů v regionálních volbách

Katalánci slaví vítězství separatistů v regionálních volbách Zdroj: ctk/AP

šéf katalánské regionální vlády Artur Mas po vítězství separatistů v regionálních volbách
šéf katalánské regionální vlády Artur Mas po vítězství separatistů v regionálních volbách
Volby v Katalánsku
3
Fotogalerie
Španělský premiér Marian Rajoy dnes prohlásil, že je připraven spolupracovat s novou katalánskou vládou, ale jen v rámci platného právního řádu v zemi. Vyjádřil se k nedělnímu vítězství separatistických stran v předčasných volbách do katalánského regionálního parlamentu, které se označuje za ránu pro premiéra necelé tři měsíce před španělskými parlamentními volbami.

Značná část katalánských voličů vnímala nedělní hlasování jako referendum o nezávislosti Katalánska. Dosavadní šéf katalánské regionální vlády Artur Mas by chtěl samostatnost regionu, třeba i jednostranně, vyhlásit v roce 2017. Španělská vláda tomu ale chce zabránit všemi dostupnými právními prostředky. Zdůrazňuje, že podle ústavy rozhodují o státní celistvosti všichni Španělé.

„Je mnoho věcí, o kterých lze diskutovat. Ale dokud budu předsedou vlády, nebudu diskutovat o jednotě Španělska, státní svrchovanosti či svobodě všech Španělů,“ řekl podle agentury Reuters Rajoy na tiskové konferenci v Madridu.

Katalánci si stěžují mimo jiné na to, že jejich bohatý region, který produkuje pětinu španělského HDP, odvádí Madridu příliš mnoho na daních, aniž by se mu vrátil odpovídající podíl formou vládních investic.