Přes Balkán pokračuje do Evropy stále více migrantů. Denně asi dva tisíce

Oblast Makedonie u hranic s Řeckem

Oblast Makedonie u hranic s Řeckem Zdroj: ctk/ap

Běženci na makedonsko-řecké hranici
Běženci na makedonsko-řecké hranici
Běženci na makedonsko-řecké hranici
Oblast Makedonie u hranic s Řeckem
Oblast Makedonie u hranic s Řeckem
13
Fotogalerie
Počet uprchlíků, kteří se pokoušejí takzvanou balkánskou cestou dostat z Řecka přes Makedonii, Srbsko a Maďarsko dál do západní Evropy, strmě roste. Makedonsko-řecké hranice nyní denně překročí asi dva tisíce lidí, což je až dvojnásobné množství oproti minulému týdnu. S odvoláním na pracovníky charitativních organizací to napsala agentura DPA. Běženci se dali do pohybu pravděpodobně hlavně proto, aby stihli překročit maďarské hranice dříve, než na nich koncem srpna bude dostavěn plot.

Makedonské úřady jsou přílivem migrantů paralyzované, konstatuje DPA. Policisté prý vzdali jakékoli pokusy uprchlíky kontrolovat, a tak se jim pozornosti dostává hlavně od pracovníků Červeného kříže.

Začínají se ale přidávat také soukromé charitativní organizace jako je Legis. V Gevgeliji a Tabanovcích, kde se nacházejí hraniční přechody s Řeckem a Srbskem, rozdávají balíčky s jídlem.

Podle zákona by se měli běženci v Srbsku registrovat a získat povolení na průjezd zemí, které platí 72 hodin. Většina lidí se ale administrativou nezatěžuje a pokračuje na cestě bez potřebných dokumentů. Využívají k tomu zejména dálkové vlaky.

Přečtěte si reportáž ze srbsko-maďarské hranice:

V obcích u hranic roste mezi místními obyvateli nespokojenost. V srbském městě Kanjiža, poslední železniční zastávce před maďarskými hranicemi, na sebe připoutal pozornost médií místní starosta Mihalj Bimbo, který na internetových stránkách běžence nevybíravě urážel. „Tihle cizinci postrádají i tu nejzákladnější inteligenci a kulturu,“ napsal.

V Srbsku se nyní hojně diskutuje o tom, zda Evropská unie v nejbližší době přijme kvůli uprchlíkům nějaká další opatření. Místní média píší například o údajném plánu Bruselu zřídit v Srbsku utečenecké tábory až pro 400 tisíc lidí.

Evropské úřady odmítají, že by něco takového bylo v plánu, listy v komentářích ale píší, že Bělehrad může být k potřebné součinnosti donucen například s odkazem na probíhající jednání o vstupu země do EU.