Prezidentka Litvy odmítla pozvánku Moskvy na oslavy vítězství

Litevská prezidentka Dalia Grybauskaitéová

Litevská prezidentka Dalia Grybauskaitéová Zdroj: ctk

Litevská prezidentka Dalia Grybauskaitéová už odmítla pozvání ruského vedení, aby se příští rok v květnu zúčastnila v Moskvě oslav 70. výročí vítězství v druhé světové válce. "Pozvání jsme dostali, ale prezidentka neplánuje, že by se zúčastnila," uvedl mluvčí šéfky státu.

Podle Interfaxu se i jiní šéfové litevského státu ani v minulosti moskevských oslav neúčastnili, na rozdíl od hlav jiných pobaltských států. Grybauskaitéová minulý měsíc v rozhlasovém rozhovoru označila Rusko za „teroristický stát“, který se dopouští otevřené agrese proti Ukrajině, a vyzvala k politické i vojenské pomoci Kyjevu, aby se ruská agrese nerozšířila dále do Evropy. Vzápětí přislíbila Kyjevu dodávky zbraní a pomoc při výcviku vojáků.

Poradce ruského prezidenta Vladimira Putina v pondělí potvrdil, že Rusko na oslavy pozvalo amerického prezidenta Baracka Obamu, spolu s množstvím jiných hlav států. V Moskvě by se mohl objevit i severokorejský vůdce Kim Čong-un.

Naposledy přijel americký prezident na moskevské oslavy v roce 60. výročí konce války, ale na rozdíl od Obamy měl tehdy George Bush dosti dobré vztahy s ruským prezidentem.

Napjaté vztahy narušují pravidelné oslavy

Rusko slaví každý rok vítězství ve druhé světové válce 9. května, protože německá kapitulace byla podepsána pozdě v noci 8. května v Berlíně, kdy už v Moskvě bylo vzhledem k časovému posunu 9. května. Pro Rusy jde o příležitost k pořádání grandiózních přehlídek na moskevském Rudém náměstí, předvádějících vojenskou sílu současného Ruska.

Avšak březnová anexe Krymu a krvavý konflikt mezi proruskými separatisty a ukrajinskými vládními silami na východě Ukrajiny vyvolal nejhorší krizi ve vztazích mezi Ruskem a Západem od konce studené války.