Při bojích v okolí syrského Halabu zemřelo přes 70 civilistů

Syrské město Aleppo

Syrské město Aleppo Zdroj: ctk

Přes 70 civilistů bylo za posledních 24 hodin zabito v severosyrském městě Halab (Aleppo) a okolí. Armáda věrná prezidentu Bašáru Asadovi a jeho spojenecké ruské síly zintenzivnily podle agentury AFP údery na pozice povstalců v Halabu a sousední provincii Idlib. Kurdské síly v Iráku oznámily úspěch v postupu proti radikálům z Islámského státu. Při ranní operaci se jim podle prohlášení Kurdské regionální bezpečnostní rady podařilo získat kontrolu nad pěti vesnicemi východně od Mosulu.

Boje na severu Sýrie se v současnosti soustřeďují na jih a jihovýchod Halabu. Syrská armáda podporovaná bojovníky z Íránu, Iráku a z libanonského Hizballáhu tam čelí spojeným silám rebelů a džihádistů z Fronty dobytí Sýrie (bývalé An-Nusry, která je odnoží Al-Káidy).

Nejméně 51 civilistů, z toho čtyři děti, bylo v sobotu usmrceno v městě Halabu a ve stejnojmenné provincii při střelbě mezi vládními vojáky a rebely, sdělila Syrská organizace pro lidská práva (SOHR), která situaci v Sýrii sleduje z Británie a prohlašuje, že má v Sýrii síť informátorů. Dalších 22 civilistů zahynulo v provincii Idlib a jejím stejnojmenném správním středisku.

Řada z nich se stala obětí náletů, které provedly Asadovy jednotky a ruské síly, jež Asada podporují. Letecké útoky se zaměřily na tři města a jednu vesnici v oblasti západně od Halabu, uvedla SOHR.

Zintenzivnění úderů na Idlib se dá vysvětlit faktem, že tato provincie (sousedící s Halabem) je zásobárnou bojovníků pro Frontu dobytí Sýrie, citovala AFP šéfa SOHR Ramího Abdar Rahmána. Ten zdůraznil, že boje v obou provinciích pokračují i dnes.

Syrská armáda v minulých týdnech obklíčila povstalci ovládanou východní část Halabu a uvnitř se ocitlo bez dodávek potravin přes 200 tisíc lidí. Rebelům, kteří jsou pod neustálými údery ruského a syrského letectva, se minulou sobotu po třech týdnech podařilo obklíčení prolomit a zahájit protiofenzivu. Oběma stranám pak přibyly ve městě a jeho okolí posily.