Při náletech v Sýrii zemřelo 42 lidí včetně členů Hizballáhu. Útok se připisuje Izraeli

Izraelští vojáci u hranic se Sýrií (28.12.2023)

Izraelští vojáci u hranic se Sýrií (28.12.2023) Zdroj: Reuters

Při leteckých úderech na severozápadě Sýrie v pátek brzy ráno zahynulo nejméně 42 lidí, informovala exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR). Podle ní jsou mezi oběťmi syrští vojáci a nejméně šest členů libanonského hnutí Hizballáh. Syrská vláda připsala útok Izraeli, který na území Sýrie dlouhodobě ostřeluje cíle spojené s Hizballáhem. Izrael útok nekomentoval.

Izrael zesílil boje s Hizballáhem od vypuknutí války v Pásmu Gazy loni v říjnu, kde bojuje s palestinským hnutím Hamás, které je spřízněno s Hizballáhem a s Íránem. Dnešní útok je od té doby podle dostupných zdrojů největším úderem, zřejmě izraelským, na území Sýrie.

Podle SOHR dnešní útok cílil na sklady zbraní poblíž mezinárodního letiště v Halabu (Aleppu), které patří libanonskému Hizballáhu. Organizace to uvedla na síti X. SOHR dění monitoruje z Británie a odkazuje se na své spolupracovníky v Sýrii.

Syrská státní agentura SANA informovala rovněž o civilních obětech, počet ale neuvedla. Sýrie útok připsala Izraeli a „dalším teroristickým skupinám“, které podle ní útočily drony asi dvě hodiny po půlnoci místního času (po půlnoci SEČ). Na severozápadě Sýrie je oblast, kterou ještě nemá pod kontrolou syrská vláda a v níž jsou různé povstalecké skupiny, jež se tam uchýlily za občanské války, postupně jak syrská armáda znovudobývala území.

SOHR podle deníku Haarec uvedla, že dnes ráno byl na předměstí Damašku zabit důstojník syrské armády, který měl blízké vazby na Hizballáh. Zemřel, když explodovala výbušnina v jeho autě.

Izrael v Sýrii už mnoho let útočí na cíle spojené s Íránem či Hizballáhem, útoky zesílil od loňského října, kdy palestinské hnutí Hamás provedlo teroristický útok na Izrael. Od této doby se zintenzivnilo i vzájemné ostřelování na izraelsko-libanonské hranici, kde na sebe útočí Hizballáh a izraelská armáda.