Při razii v bruselské čtvrti Schaarbeek zadrželi jednoho muže

Razie v Bruselu

Razie v Bruselu Zdroj: CTK

Během razie v bruselské čtvrti Schaarbeek policie lehce zranila a následně zadržela jednoho muže. S odvoláním na starostu čtvrti Bernarda Clerfayta o tom informovaly světové tiskové agentury. V průběhu razie se ozvalo několik kontrolovaných výbuchů. Akce údajně souvisela s úterními bruselskými útoky i se čtvrtečním zatčením muže ve Francii, který je podezřelý z plánování atentátu. Několik domovních prohlídek provedla policie ve Schaarbeeku už ve čtvrtek.

Okolí náměstí Place Meiser, kde se dnešní zásah odehrál, policie neprodyšně uzavřela. Podle agentury DPA byli na místě těžce ozbrojení a maskovaní příslušníci bezpečnostních složek i vojenská vozidla. Akce podle starosty Clerfayta souvisela s úterními bruselskými atentáty i se čtvrtečním zatčením muže na severním předměstí Paříže Argenteuil, kterého úřady podezřívají z přípravy teroristického útoku. V jeho bytě se našlo menší množství výbušnin.

Tři výbuchy, které byly na počátku razie v Schaarbeeku slyšet, byly podle Clerfayta kontrolované policií. Podle belgické stanice RTBF měl u sebe zadržený muž batoh či kufr s výbušninou. Premiér Charles Michel se kvůli akci nezúčastnil ceremonie na letišti Zaventem, na níž měl spolu s ministrem zahraničí USA Johnem Kerrym uctít památku úterních atentátů.

Už ve čtvrtek pozdě večer provedla belgická policie několik razií v centru Bruselu, v takzvané evropské čtvrti i v Schaarbeeku. Zadržela při nich v souvislosti s úterními teroristickými útoky šest lidí. V pátek dopoledne zadržela policie ve čtvrti Forest dalšího podezřelého. Právě ve čtvrti Schaarbeek policie minulý pátek zadržela také Salaha Abdeslama, kterého podezřívá z přímého zapojení do loňských listopadových teroristických útoků v Paříži. Spolu s ním zadržela i dalšího islamistu Aminea Choukriho.

Při úterních teroristických útocích v Bruselu zahynulo na letišti Zaventem a ve stanici metra Maalbeek nejméně 31 lidí. Kolem tří set dalších utrpělo zranění.