Při útoku IS v Bagdádu zemřelo o víkendu přes 200 lidí

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk/ap

Při teroristickém útoku spáchaném o víkendu příslušníkem radikálního hnutí Islámský stát (IS) v centru Bagdádu podle dnešní nové bilance agentury AFP zemřelo 213 lidí. Sebevražedný atentát, při němž v noci na neděli vybuchlo mrazírenské auto v rušné obchodní čtvrti Karráda, si vyžádal i více než tři stovky zraněných, vyplývá z informací iráckého ministerstva zdravotnictví.

Jiné zdroje stále uvádějí nižší počet obětí: podle agentury Reuters je mrtvých 147 a dalších 35 lidí se pohřešuje. Útok v Karrádě je vzhledem k počtu mrtvých nejtragičtějším od chvíle, kdy se ze země stáhly americké jednotky.

Kromě pumového útoku ve čtvrti Karráda, kam lidé přišli nakupovat před koncem muslimského postního svátku ramadán, zemřelo v neděli v irácké metropoli dalších pět lidí při jiném útoku.

Karrádská bilance se ale výrazně liší podle zdrojů, s nimiž jednotlivá média pracují. Zatímco AFP hovoří o 213 mrtvých, server stanice BBC píše o 165 obětech, agentura AP o 149 a agentura Reuters o 147 mrtvých. Všechna média však shodně upozorňují, že úřady vedou několik desítek osob mezi pohřešovanými a že počet obětí může stoupnout i vzhledem k tomu, že řada zraněných je v kritickém stavu.

Středisko v plamenech

V době exploze nakupovaly v bagdádské obchodní čtvrti celé rodiny i s malými dětmi. Výbuch způsobil rovněž požár několikapatrového nákupního střediska, kde mnozí lidé uhořeli nebo se udusili. Na místo hned v neděli dorazil premiér Hajdar Abádí, který vyhlásil třídenní smutek. Abádí však musel čelit hněvu místních, kteří jej obviňují, že vláda nedokáže teroristickým útokům účinně bránit a že klade malý důraz na bezpečnost.

Obyvatelé iráckého hlavního města a jeho okolí jsou často svědky bombových útoků páchaných příslušníky radikální organizace IS, která ovládá některé oblasti na severu a západě Iráku a na severu a východě sousední Sýrie. Žádný z nich ale dosud nebyl tak smrtící. S více než dvěma stovkami mrtvých je nedělní atentát druhým nejhorším v dějinách Iráku. Více obětí měly jen čtyři koordinované sebevražedné útoky proti náboženské komunitě jezídů v Kahtaníji, Adnaníji a Tal Azíru blízko města Sandžak v provincii Ninive - v srpnu 2007 při nich zemřelo téměř 800 lidí.

Irácké armádě se v poslední době podařilo radikály z IS vyhnat z některých jejich bašt. Po Ramádí osvobodili iráčtí vojáci s podporou šíitských milic nedávno také Fallúdžu, která leží jen asi 50 kilometrů západně od Bagdádu. IS má ale stále pod kontrolou druhé největší irácké město Mosul.

IS před začátkem ramadánu vyzval své příznivce a bojovníky, aby postní měsíc využili k intenzivnějším útokům. Radikálové kromě Bagdádu udeřili také v Jemenu, Turecku, Jordánsku nebo Libanonu.

Přehled deseti nejtragičtějších teroristických útoků v Iráku (řazeno podle počtu obětí):
796 - 14. srpna 2007 - Čtyři koordinované sebevražedné útoky proti náboženské komunitě jezídů v Kahtaníji, Adnaníji a Tal Azíru blízko města Sandžak v provincii Ninive u syrských hranic na severozápadě Iráku si podle Červeného kříže vyžádaly 796 mrtvých a 1562 zraněných. Byl to nejkrvavější útok v Iráku a druhý nejhorší teroristický útok vůbec po útocích z 11. září 2001 na USA.
213 - 3. července 2016 - Při teroristickém útoku spáchaném příslušníkem radikálního hnutí Islámský stát (IS) v centru Bagdádu zemřelo podle nové bilance 213 lidí. Další dvě stovky osob utrpěly zranění.
202 - 23. listopadu 2006 - Série výbuchů náloží v automobilech ve čtvrti Sadr City v Bagdádu zabila 202 osob a dalších 252 zranila.
198 - 18. dubna 2007 - Pět atentátů pomocí bomb v automobilech na tržišti v bagdádské šíitské čtvrti Sadríja si vyžádaly 198 mrtvých.
178 - 2. března 2004 - Při sérii deseti sebevražedných protišíitských atentátů zahynulo v Bagdádu a ve městě Karbalá v den významného šíitského svátku ášúra 178 osob a na 550 bylo zraněno.
156 - 7. července 2007 - Výbuch bomby v nákladním automobilu v šíitské vesnici Emerli na severu Iráku (asi 130 kilometrů severně od Kirkúku): 156 mrtvých a 255 zraněných.
155 - 25. října 2009 - Dva sebevražedné útoky na vládní budovy v centru Bagdádu měly na svědomí 155 mrtvých. K atentátům se přihlásila sunnitská skupina Islámský stát v Iráku (ISI), napojená na Al-Káidu.
152 - 27. března 2007 - Výbuch bomby v nákladním automobilu v severoiráckém městě Tall Afar si vyžádal 152 obětí a 347 zraněných.
135 - 3. února 2007 - Při sebevražedném útoku pomocí auta s výbušninou zahynulo na bagdádském šíitském tržišti 135 lidí.
130 - 17. července 2015 - Sebevražedný útok na tržišti v převážně šíitském městě Chán Baní Saad v provincii Dijála (asi 20 kilometrů severně od Bagdádu) zaplatilo životem nejméně 130 lidí. K útoku se přihlásil IS.