Příliv uprchlíků do Řecka klesl v listopadu o polovinu na 108 tisíc

Ilustrační foto migrantů na lodi

Ilustrační foto migrantů na lodi Zdroj: ctk/AP

Příliv uprchlíků do Řecka klesl v listopadu o polovinu ve srovnání s říjnem. Podle dnešní zprávy evropské agentury na ochranu unijních hranic Frontex jich do země dorazilo minulý měsíc kolem 108 tisíc. Meteorologické podmínky pro přeplouvání Egejského moře z Turecka na řecké ostrovy jsou v tuto dobu stále méně příznivé.

Frontex také uvádí, že od ledna do listopadu zaregistrovaly úřady nelegální vstup 1,55 milionu běženců na území Evropské unie. Celkový počet imigrantů je ale nižší, protože mnozí byli zapsáni dvakrát, upozornila agentura Reuters.

Od ledna do listopadu přišlo do Řecka 715 tisíc uprchlíků, což je 16násobek ve srovnání se stejným obdobím v loňském roce. Většinu přistěhovalců tvoří Syřané, po nich následují Afghánci a Iráčané.

Podle Frontexu počet osob připlouvajících na lodích z Libye do Itálie opět klesl minulý měsíc ve srovnání s říjnem na 3200 lidí, čímž celkový počet běženců na této trase za 11 měsíců stoupl na 144 tisíc. Uprchlíci většinou pocházejí z Eritreje a Nigérie. Jde o deset procent nižší číslo než za stejném období v roce 2014.

Po takzvané balkánské trase, tedy po opuštění Řecka a následné cestě přes Makedonii a Srbsko, dorazilo opět do EU, respektive Maďarska nebo Chovatska 164 tisíc běženců. Ve srovnání s říjnem jde o pokles o pětinu. Za období od ledna do listopadu v tomto úseku byl zaregistrován příchod skoro 667 tisíc uprchlíků, což představuje 22násobný nárůst oproti stejnému období loni.