Přiliv uprchlíků z Turecka do Řecka polevil, úředníků je stále málo

Migranti připlouvají k řeckému ostrovu Lesbos

Migranti připlouvají k řeckému ostrovu Lesbos Zdroj: ctk/ap

Příliv migrantů z Turecka do Řecka polevil, když během posledních 24 hodin připlulo na ostrovy v Egejském moři z Turecka jen 161 lidí. Informovala o tom agentura DPA s odvoláním na řeckého vládního zmocněnce pro uprchlíky Jorgose Kyritsise. V pátek odpoledne začaly řecké úřady vyklízet provizorní uprchlické tábořiště Idomeni u makedonských hranic.

Na místo dorazilo 20 autobusů, které mají v první vlně odvézt asi 800 až 1000 lidí do tří zařízení pro migranty na severu Řecka, uvedl na twitteru zástupce Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) Babar Baloch.

Ve čtvrtek poprvé pod dlouhých měsících nepřijel na řecké ostrovy ani jeden uprchlík, což bylo ale zřejmě způsobenou silnou bouří. Místní centra pro uprchlíky se tak zatím nemusejí potýkat s administrativou, kterou je nutné na základě dohody s Tureckem o vracení běženců od 20. března vyřizovat pro každého příchozího migranta.

Podle informací řeckých úřadů k dnešnímu dni dorazilo do Řecka z ostatních zemí EU jen málo ze slíbených 2300 úředníků, kteří by měli Řekům pomáhat s vyřizováním žádostí uprchlíků o azyl. Přitom podle dohody EU s Tureckem by se s vracením migrantů mělo začít již 4. dubna.

pobřežní stráž: Nemáme ani personál, ani prostředky, ani potřebné pokyny, jak, kdy a čím by tito lidé měli být vraceni zpátky do Turecka

„Nemáme ani personál, ani prostředky, ani potřebné pokyny, jak, kdy a čím by tito lidé měli být vraceni zpátky do Turecka,“ řekl agentuře DPA člen řecké pobřežní stráže. Právě nedostatek úředníků pro vyhodnocování žádostí o azyl je jedním z důvodů, proč organizace pro lidská práva dohodu mezi EU a Tureckem, platnou od neděle, kritizují.

Dohoda předpokládá, že běženci, kteří připlují z Turecka a v Řecku nedostanou azyl, budou vráceni do Turecka. Za každého Syřana mezi nimi má EU přijmout přímo z Turecka syrského uprchlíka s nárokem na azyl.

Organizace pro lidská práva, včetně Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky, kritizují skutečnost, že z uprchlických center v Řecku se stala de facto detenční zařízení. Podle Kyritsise by běženci neměli být trvale zadržováni, ale musí se nejdříve zjistit, kdo má nárok na azyl, a kdo ne.

Kdy začne vracení migrantů?

Nejistota kolem data zahájení vracení migrantů do Turecka vyvolala v tomto týdnu nepokoje v uprchlickém táboře Idomeni u makedonské hranice. Tam se v kritických, nehygienických podmínkách tísní na 12 tisíc lidí. Někteří z nich tento týden blokovali místní silnice i železnici a omezovali distribuci jídla v táboře. Dnes se podle zástupců UNHCR začalo s vyklízením tábora, které bude zpočátku fungovat na dobrovolné bázi.

Baloch podle agentury APA řekl, že nabídka na přesun do jiných zařízení pro uprchlíky se nyní týká lidí, kteří se do Řecka dostali před letošním 25. únorem. Zatím podle něj není jasné, kolik lidí nabídky využije. Řekové prý slíbili, že migranti budou mít v nových ubytovnách svobodu pohybu.

V Řecku je nyní na 52 tisíc uprchlíků, kteří se tam začali hromadit, když asi před měsícem země na takzvané balkánské trase omezily průchod běženců přes své území dál do západní Evropy.