Příliv uprchlíků z Turecka do Řecka se opět prudce zvýšil

Uprchlíci v Řecku

Uprchlíci v Řecku Zdroj: CTK

Příliv uprchlíků z Turecka do Řecka přes Egejské moře se za posledních 24 hodin výrazně zvýšil. Na řecké ostrovy se dostalo 766 přistěhovalců, kteří vypluli z Turecka, informovala s odvoláním na řecké úřady agentura DPA. V neděli a počátkem tohoto týdne úřady zaznamenaly citelný pokles počtu uprchlíků. V neděli jich dorazilo pouhých 73, v pondělí 232 a v úterý 192.

Od příštího týdne by se měla začít uplatňovat dohoda mezi Evropskou unií a Tureckem, jejíž součástí je i vracení běženců zpět do Turecka. Očekává se, že první vyhoštění by se mohlo uskutečnit v pondělí 4. dubna.

Migranti na ostrově Lesbos už protestují proti možné deportaci. „Raději nás tady zabijte, ale neposílejte nás zpět do Turecka,“ objevilo se podle řecké televize na jednom transparentu vyvěšeném na plotě shromažďovacího střediska v obci Morie. V Řecku je nyní podle vládního koordinačního centra pro boj s migrační krizí na 51.430 uprchlíků, kteří se tam začali hromadit, když asi před měsícem země na takzvané balkánské trase omezily průchod běženců přes své území dál do západní Evropy.

Raději nás tady zabijte, ale neposílejte nás zpět do Turecka

Na ostrovech na východě Egejského moře je nyní přes 5000 běženců, v severním Řecku přes 28.500 a v oblasti Atén více než 15 tisíc. Například v aténském přístavu Pireus je nyní přes 5700 běženců, kteří v odbavovacích prostorách u mol bydlí v 1100 stanech nebo spí v přeplněných čekárnách. Úřady je chtějí dostat do vhodnějších nouzových táborů. Využívají tlumočníků nebo rozdávají vysvětlující letáky v arabštině.

Podle zahraničních humanitárních aktivistů jsou podmínky pro uprchlíky v mnoha jiných táborech v Řecku ale také neutěšené. Podle řecké televize Skai si jedna migrantka stěžovala, že v táboře v městě Larisa narazili dokonce na hady a štíry. Omezení proudu uprchlíků z Turecka se přičítá aktivnějšímu zasahování tamějších úřadů proti koncentrujícím se uprchlíkům na pobřeží a proti převáděčům.