Primark chce být zelenější. Německá inflace bude letos nejvyšší za třicet let

Irský maloobchodní řetězec s levnými oděvy Primark ozelení svou výrobu. Firma chce do roku 2030 vyrábět své produkty z recyklovaných nebo udržitelných materiálů.

Irský maloobchodní řetězec s levnými oděvy Primark ozelení svou výrobu. Firma chce do roku 2030 vyrábět své produkty z recyklovaných nebo udržitelných materiálů. Zdroj: e15.cz

Inflace v Německu bude letos nejvyšší za bezmála třicet let. Ve volbách do Spolkového sněmu přesto dominují jiná ekonomická témata jako je například klimatická politika nebo daně.
Britský premiér Boris Johnson vyměnil hned několik ministrů. Tento krok má symbolizovat začátek nového období jeho vlády.
Na Wall Streetu se ve středu dařilo hlavně ropným společnostem.
4
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Růst cen německé politiky netrápí

Výzkumný institut Ifo očekává, že míra inflace v Německu letos dosáhne nejvyšší hodnoty za posledních bezmála třicet let. Růst spotřebitelských cen vystoupá z loňských 0,5 procenta na tři procenta. Důvodem je především nekončící pandemie. Více než tříprocentní míru inflace země naposledy evidovala v roce 1993. Situace se výrazně nezlepší ani příští rok. Odborníci zatím odhadují na toto období inflaci v rozmezí dvou až 2,5 procenta. Zvláštní je, že rostoucí ceny se ve Spolkové republice výrazně nepromítají do předvolebních kampaní. Nejčastěji diskutovanými ekonomickými tématy jsou mezi kandidáty na nového kancléře spíše daně, vysoké nájmy, investice do infrastruktury a klimatická politika, všímá si agentura Bloomberg.     

Boris Johnson vyměnil ministry

Britský premiér Boris Johnson ve středu provedl několik významných změn na vládních postech. Dominic Raab skončil ve funkci ministra zahraničí a přesouvá se na ministerstvo spravedlnosti a nově bude rovněž vicepremiérem. Do čela diplomacie místo něj nastoupí dosavadní ministryně obchodu Liz Trussová. Rezignaci oznámil také ministr školství Gavin Williamson a ministr pro bydlení a místní samosprávy Robert Jenrick. Toho má v úřadu nahradit Michael Gove. Johnson plánoval reorganizaci kabinetu již delší dobu. Má symbolizovat nové období vlády, ve kterém se konzervativci chtějí soustředit na hospodářskou obnovu Británie po koronakrizi.  

Z trhů a burz 

Americké akcie rostly, evropské padaly

Akciové trhy v USA ve středu posílily. Vzhůru je táhly především cenné papíry těžařských společností, jako je Chevron (+2,12 procenta) nebo ExxonMobil (+3,37 procenta). Index S&P 500 zpevnil o 0,85 procenta. Dow Jones přidal 0,68 procenta a Nasdaq Composite vzrostl o 0,82 procenta. Prudce zdražila ropa i nejsledovanější kryptoměny. Evropské burzy naopak za včerejšek oslabily. Nejvíce francouzský CAC 40, jenž odepsal přes jedno procento. Ve výrazné ztrátě však zakončil také německý DAX (–0,68 procenta), britský FTSE 100 (–0,25 procenta) a celoevropský STOXX Europe 600 (–0,8 procenta).

Primark ozelení svou výrobu

Irský oděvní řetězec Primark, jenž od letošního roku působí i na tuzemském trhu, se zavázal, že bude ohleduplnější k životnímu prostředí. Firma chce nejpozději v roce 2030 vyrábět své produkty výhradně z recyklovaných nebo udržitelných materiálů. Ke stejnému datu hodlá též snížit svou současnou uhlíkovou stopu o polovinu. Primark zároveň slíbil, že jeho oblečení zůstane pro zákazníky cenově dostupné. Podle kritiků ovšem bude tyto závazky velmi obtížné prokázat, protože řetězce s levnými oděvy nebývají příliš transparentní, uvedla BBC. Primark provozuje 397 prodejen ve čtrnácti zemích a zaměstnává kolem 70 tisíc lidí.      

Tweet dne

„Výhled z kopule Dragonu“

Raketa Falcon 9 od americké kosmické společnosti SpaceX miliardáře Elona Muska vynesla z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě na oběžnou dráhu Země loď Crew Dragon se čtyřčlennou civilní posádkou. Jde o vůbec první výpravu do kosmu bez profesionálního astronauta.

Stane se dnes

  • Evropská komise představí návrh nové unijní zdravotní agentury, která má lépe připravit země Evropské unie na krize typu koronavirové pandemie.
  • Francouzský prezident Emmanuel Macron přijme v Elysejském paláci německou kancléřku Angelu Merkelovou. Budou jednat o situaci v Afghánistánu nebo o francouzském předsednictví Evropské unie.
  • Maďarsko jako první země světa odhalí sochu neznámému autorovi kryptoměny bitcoin, který vystupuje pod pseudonymem Satoši Nakamoto. Dílo z bronzu bude umístěno v Budapešti a má zobrazovat postavu v kapuci.
  • Spolkový soudní dvůr rozhodne, zda německá automobilka Audi musí proplatit úroky z půjčky na nákup vozu s naftovým motorem EA 189, který umožňoval podvody při emisních testech.