Primárky socialistů ve Francii vyhrál Hollande

François Hollande

François Hollande Zdroj: ctk

Francouzští levicoví voliči dnes v hlasování rozhodli, že prezidentským kandidátem opoziční Socialistické strany (PS) bude někdejší lídr strany François Hollande. Podle dosavadních průzkumů mínění může Hollande vyhrát i prezidentské volby pořádané na jaře 2012, ve kterých bude nejspíš obhajovat funkci pravicový prezident Nicolas Sarkozy.

Ve druhém kole stranických primárek získal favorizovaný Hollande po sečtení většiny hlasovacích lístků 56,6 procenta hlasů, zatímco jeho stranická soupeřka Martine Aubryová jen 43,4 procenta hlasů. Aubryová nečekala na sečtení všech hlasů a již přiznala porážku. Už dříve ujistila, že v případě vítězství Hollanda se za něj ihned postaví s cílem sjednotit levici a vyhrát volby hlavy státu.

První komentáře přisuzují výsledek primárek tomu, že umírněnější a liberálnější Hollande přesvědčil voliče, že je s to lépe sjednotit před prezidentskými volbami levici a získat některé hlasy tradičních voličů pravého středu než jednašedesátiletá Aubryová, která se v kampani chovala útočně a volala po „tvrdé“ levici.

Dnešního druhého kola se podle vedení PS zúčastnilo více než 2,7 milionu voličů, prvního před týdnem 2,66 milionu. Tato vysoká účast je označována za úspěch primárek. Podle průzkumů oceňují podobu a průběh primárek i pravicoví voliči, kteří doufají v podobné hlasování u své vládní strany před příštími volbami v roce 2017.

Jasné vítězství spolu s dobrou účastí v těchto pro Francii unikátních primárkách, ve kterých mohli volit nejen členové PS, ale všichni příznivci levice, by mělo posílit sedmapadesátiletého Hollanda v kampani před prezidentskými volbami. Ty se uskuteční za necelých sedm měsíců.

Podle předvolebních průzkumů z posledních měsíců je Hollande schopen porazit ve dvoukolových prezidentských volbách 22. dubna a 6. května předpokládané kandidáty všech ostatních politických stran. Jeho hlavním soupeřem bude kandidát vládní pravice, kterým bude nejspíš současná hlava státu Nicolas Sarkozy, přestože se k tomu zatím nevyslovil. Podle neoficiálních zdrojů by se měl vyjádřit ke své předpokládané kandidatuře začátkem listopadu.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.