Případ vraždy novináře má přesah do Česka, tvrdí slovenská policie

Slovensko drží smutek za novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyni Martinu.

Slovensko drží smutek za novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyni Martinu. Zdroj: Reuters

Případ vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky má jistý přesah do Česka, řekl v úterý novinářům slovenský policejní prezident Tibor Gašpar. Slovensko již navázalo spolupráci s policejními sbory v Česku, Itálii a také s Europolem. Portál Aktuality.sk, pro který Kuciak pracoval, napsal, že investigativní novinář se naposledy věnoval článku o tom, že slovenský premiér Robert Fico se obklopil lidmi s vazbami na osoby blízké italské mafii 'Ndrangheta.

Slovenští policisté se podle Gašpara nejprve obrátili na své kolegy v České republice. Důvody tohoto kroku Gašpar odmítl upřesnit, řekl pouze, že případ "má jistý dosah do České republiky".

Gašpar také řekl, že slovenská policie je s ohledem na zmiňované informace o práci Kuciaka v kontaktu také s partnery v Itálii a dostala rovněž nabídku Europolu ohledně využití jeho expertů na analýzu mobilních zařízení. "Nevěděli jsme, zda náš expertní ústav dokáže prolomit nějaké ochranné prvky těchto zařízení," uvedl Gašpar.

Slovenská policie vyhodnocuje e-maily a více než dvě desítky hlášení na zvláštní telefonickou linku, kterou v souvislosti s vyšetřováním vraždy reportéra zřídila pro veřejnost. Vláda v pondělí vypsala odměnu milion eur (přes 25 milionů korun) za informace, které pomohou odhalit vraha či vrahy novináře a jeho přítelkyně.