Připravte se na teroristické útoky, varuje Francie aerolinky

Francouzská policie

Francouzská policie Zdroj: ctk

Francouzské bezpečnostní složky se připravují na možnost vypuknutí občanských nepokojů, tajné služby varují před narůstajícím nebezpečím ze strany islamistických teroristů. Ti by se při svých útocích mohli inspirovat událostmi z 11. září 2001.

Teroristé by se mohli pokusit o únos dopravních letadel a následně je využít k útoku nebo na letadlo vypálit raketu. „Aerolinky byly varovány, před možným útokem na letadlo pomocí protitankové střely,“ uvedl zdroj deníku The Telegraph. „Pilotům ale není jasné, jak by se střelám měli vyhnout,“ dodal.

Po pátečním zmařeném útoku na cestující ve vlaku z Amsterdamu do Paříže varoval prezident Francois Hollande Francouze, aby se připravili na další násilí, které s sebou islamistický terorismus nevyhnutelně přináší.

Ovládnout předměstí

Armáda si mezitím připravila plány na „opětovné ovládnutí území“. Tím se myslí příprava na obsazení městských částí či obcí, jejichž obyvatelé začnou napadat bezpečnostní složky a kde mají snadný přístup ke zbraním. „Na předměstích žije mnoho nepřátelsky naladěných imigrantů čtvrté generace a možnost jejich radikalizace je stále pravděpodobnější,“ uvedly zdroje britského listu. „Představa, že útoky jako ten ve vlaku provádějí jednotlivci, kteří jednají sami za sebe, je nepřesvědčivá. Čelíme vysoce organizované síti militantních islamistů, kteří rozpoutali násilnou kampaň a jsou odhodláni ji zintenzivnit.“

Podle tajných služeb lze na černém trhu ve Francii sehnat automatické pušky Kalašnikov i protitankové střely. Některé tam byly propašovány po balkánských válkách v 90. letech, mnohem více jich ale pochází z Libye. „Nevíme, co se stalo se zbraněmi, které jsme poskytly libyjským povstalcům. To je znepokojující,“ podotkl jeden ze zdrojů. Francouzská vláda oficiálně připustila, že povstalce proti režimu Muammara Kaddáfího v roce 2011 vybavila „lehkými zbraněmi“, francouzská média ale mluví i o protitankových střelách.

Bezmocné rozvědky

Francouzský týdeník Le Canard Enchaîné nedávno uvedl, že francouzská kontrarozvědka DGSI varovala, že proti sebevražedným atentátníkům je bezmocná. Nejmenovaný agent listu řekl, že mezi jeho kolegy kolují obavy z „útoku ve stylu 11. září, kterému budou tajné služby jen přihlížet“.

Další agent řekl, že několika velkým útokům se podařilo zabránit jen náhodou. „Měli jsme štěstí. Cestující ve vlaku, kteří zneškodnili podezřelého, další, který se sám střelil do nohy a pak zavolal záchrannou službu, a třetí podezřelý, kterému se nepodařilo vyhodit do vzduchu chemičku. Bez tohoto šťastného vývoje události by byly lidské i majetkové ztráty mnohem vyšší. A nedokázali bychom na tom změnit vůbec nic,“ dodal.