Příštím maďarským prezidentem nejspíš bude europoslanec Áder

János Áder pravděpodobně usedne na post maďarského prezidenta

János Áder pravděpodobně usedne na post maďarského prezidenta Zdroj: europa.eu

Příštím maďarským prezidentem pravděpodobně bude dosavadní europoslanec János Áder. Na jeho jméně se dnes podle maďarského portálu hvg.hu shodlo vedení vládního Svazu mladých demokratů (Fidesz), jehož je Áder členem. Podle agentury MTI předsednictvo strany nominaci schválilo jednomyslně.

Dvaapadesátiletého konzervativního poslance Evropského parlamentu by tak mohl maďarský parlament koncem dubna zvolit hlavou státu. Předchozí prezident Pál Schmitt z funkce odstoupil počátkem dubna kvůli aféře s opsanou dizertační prací.

Áder, jenž předem potvrdil, že by prezidentskou nominaci přijal, se těší podpoře premiéra a předsedy Fideszu Viktora Orbána. Za jeho první vlády v letech 1998 až 2002 byl Áder předsedou parlamentu. Áder je jedním ze zakládajících členů strany Fidesz. Orbán má nominaci oficiálně oznámit v pondělí.

Současný předseda maďarského parlamentu László Kövér, o jehož kandidatuře na prezidenta se rovněž spekulovalo, při odchodu ze zasedání předsednictva Fideszu pouze potvrdil, že se strana shodla na kandidátovi, jenž je připraven nominaci přijmout. Kövér přitom vyloučil, že by byl prezidentským kandidátem on.

Předchozímu prezidentovi Pálu Schmittovi jeho domovská univerzita odebrala doktorský titul za to, že velkou část své dvacet let staré dizertační práce opsal od jiných vědců. Schmittovým případem se má zabývat i etická komise Mezinárodní olympijského výboru, jehož je tento dvojnásobný držitel olympijského zlata v šermu dlouholetým členem.