Příštím slovenským prezidentem bude Fico, anebo Kiska

Slovenský premiér Robert Fico

Slovenský premiér Robert Fico Zdroj: ctk

Slovenským prezidentem stane buď premiér Robert Fico, anebo podnikatel Andrej Kiska, kteří podle úplných, ale zatím neoficiálních výsledků sobotního hlasování postoupili do druhého kola. Takový výsledek se sice očekával, překvapením je však těsný rozdíl mezi postupujícími. Fico získal 28 procent hlasů, Kiska 24 procent. Rozhodující druhé kolo voleb se uskuteční 29. března.

Fico získal hlasy 531 919 voličů, „což je o 230 tisíc méně, než kolik získal kroužků v (parlamentních) volbách v roce 2012 a jen přibližně polovička z toho, co získala jeho strana Směr“, poznamenal server aktualne.sk.

Kiska podá na Fica trestní oznámení

„Jsem připravený bojovat. Nic mě neodradí od úsilí změnit Slovensko,“ řekl před kamerami Kiska. Podnikatel a filantrop, který dostal 455 996 hlasů, se hned pokusil získat přízeň voličů neúspěšných kandidátů. Prohlásil, že jako prezident by chtěl vrátit důvěru v tento úřad i usilovat o to, aby prezident byl protiváhou k vládě. Ohlásil také, že chystá trestní oznámení na premiéra za to, že jej nařkl, že si prý majetek nadělal lichvou.

Kandidát na slovenského prezidenta Andrej KiskaKandidát na slovenského prezidenta Andrej Kiska|ctkAndrej Kiska patřil k favoritům voleb i podle průzkumů (foto: ČTK).

„Na papíře vyhrál Fico, ale skutečným vítězem je Kiska,“ usoudil komentátor Marián Leško během debaty v televizi Markíza. Ficovi voliči podle něj nebyli dostatečně motivovaní: s premiérem jsou spokojeni, a tak nenašli dodatečný důvod, aby mu pomohli přenést se do Prezidentského paláce.

„Hra je otevřená, Fico se stále může stát prezidentem,“ konstatoval analytik Eduard Chmelár, nicméně připustil, že tento výsledek není pro Fica žádná výhra. Ve druhém kole už opravdu půjde o referendum, které může rozhodnout i o budoucnosti Fica a jeho strany Směr.

Nový vůdce slovenské pravice

Na bronzovou příčku se dokázal probojovat nezařazený poslanec Radoslav Procházka se 403 548 hlasy. Sice nepostoupil do finále, ale s takovou podporou by se podle komentátorů mohl ucházet o roli nového vůdce slovenské pravice.

Předstihl i veterána polistopadové politiky, bývalého ministra a herce Milana Kňažka. Ten už půlhodinu po půlnoci předstoupil před kamery, aby poděkoval téměř čtvrt milionu svých voličů. „Lidé rozhodli, že bude jinak,“ řekl o svém vypadnutí ze hry.

Poslední volební noc pro Čarnogurského

Ještě hůře dopadl někdejší disident a bývalý slovenský premiér Ján Čarnogurský s přízní 12 207 voličů. O dva hlasy více dostal i komunistický kandidát Ján Jurišta. „Tato volební noc je má poslední volební noc,“ řekl Čarnogurský.

K urnám přišlo 43,4 procenta voličů. Předpokládá se, že zájem voličů o druhé kolo by mohl být vyšší. První kolo kromě nepřízně počasí poznamenalo i skandální odhalení, že díky mezeře v zákoně může jeden volič hlasovat až třikrát, jakož i smrt jednoho z voličů. Ve východoslovenské obci Jedlinka zkolaboval starší muž přímo ve volební místnosti, v sanitce zemřel.

Fico je prezidentský favorit, hraje ale vabank