Privatizovat budeme jen nadbytečné podniky, tvrdí polský ministr

Polská premiérka Beata Szydlová

Polská premiérka Beata Szydlová Zdroj: CTK

Polská vládnoucí strana Právo a spravedlnost (PiS) plánuje omezit privatizaci a více se zaměří na dohled nad státními podniky. "Ke správě státních aktiv jsme zaujali jiný postoj než předešlá vláda. Omezíme privatizaci, budeme privatizovat jen ty podniky, které jsou nadbytečné," řekl dnes podle agentury Reuters ministr státního pokladu Dawid Jackiewicz.

Ministerstvo podle něj vytipovalo 19 podnikatelských oblastí, kde by šlo provést konsolidaci. Do poloviny příštího roku pak úřad hodlá zprovoznit novou kapitálovou skupinu, jejíž součástí by byly státní podniky, jako je například producent mědi KGHM, chemická společnost Azoty, banka PKO BP a největší polská pojišťovna PZU.

Jackiewicz už v lednu řekl, že Polsko uvažuje o různých variantách spojení tří největších státních ropných a plynárenských podniků PKN Orlen, Lotos a PGNiG. Společnost PKN je majitelem českého Unipetrolu.

Konzervativní strana PiS po loňském nástupu k moci rychle mění dosavadní pravidla. Podle opozice si ale především upevňuje vlastní moc v soudnictví a médiích.