Pro záchranu eura uděláme vše, ujišťují evropští lídři

Zleva Francois Hollande, Angela Merkelová a Mario Monti

Zleva Francois Hollande, Angela Merkelová a Mario Monti Zdroj: profimedia.cz

Představitelé států evropské měnové unie v posledních dnech hromadně proklamují své odhodlání k záchraně eura. Německá kancléřka Angela Merkelová a italský premiér Mario Monti se dnes dohodli, že učiní vše pro ochranu eurozóny a rychle zavedou opatření, na nichž se v červnu shodli evropští představitelé. Prohlášení následuje po podobných výrocích z minulých dní.

Monti podle vlády během telefonického rozhovoru přijal pozvání Merkelové na návštěvu Berlína. Ta by se měla uskutečnit ve druhé polovině srpna.

Merkelová již v pátek telefonicky hovořila s francouzským prezidentem Françoisem Hollandem. „Německo a Francie jsou hluboce odhodlané prosazovat jednotu eurozóny. Jsou rozhodnuté udělat vše pro ochranu eurozóny,“ uvedla německá vláda v prohlášení po tomto rozhovoru.

Prezident Evropské centrální banky Mario Draghi ve čtvrtek ujistil, že i on stojí o zachování eurozóny. „V rámci našeho mandátu je ECB připravena udělat cokoliv, aby ubránila euro. A věřte mi, bude to opravdu stačit,“ prohlásil.

Evropští představitelé se na červnovém summitu Evropské unie v Bruselu dohodli na nových opatřeních ke zmírnění dluhové krize v eurozóně. Dohoda zahrnuje například vytvoření jednotného dohledového orgánu pro banky eurozóny.

O rychlé zavedení kroků dohodnutých koncem června v Bruselu usilují především vlády Francie, Itálie a Španělska. Výnosy dluhopisů dvou posledně jmenovaných zemí jsou totiž na dlouhodobě neudržitelných úrovních.