Problémy USA jsou řešitelné, snažil se uklidnit trhy Obama

Barack Obama

Barack Obama Zdroj: CTK/AP/Carolyn Kaster

Americký prezident Barack Obama dnes po víkendovém snížení úvěrového ratingu Spojených států v Bílém domě vyzval k řešení fiskálních problémů země. Podle něj je potřeba kombinace rozpočtových škrtů, úpravy výdajů na zdravotnictví a reformy daňových zákonů. Šéf Bílého domu zároveň v prvním veřejném prohlášení ke změně ratingu uvedl, že trhy přes nižší hodnocení stále považují USA za důvěryhodné.

Obama odkazoval na pokračující zájem investorů o americké dluhopisy, díky němuž dnes náklady Spojených států na půjčování peněz oproti pátku dokonce klesly. Na Wall Streetu ale kvůli obavám o vývoj ekonomiky Spojených států a evropské dluhové krizi pokračoval propad. Nezastavil se ani během projevu amerického prezidenta, který podle některých komentátorů mimo jiné chtěl zklidnit situaci.

Obama řekl, že USA nepotřebují ratingovou agenturu na to, aby se dozvěděly, že potřebují vyvážený přístup ke snižování deficitů. Problémy země ale označil za řešitelné. Snížení ratingu jim podle něj pouze přidalo na naléhavosti.

V následujících týdnech a měsících proto šéf Bílého domu chce i s pomocí nové komise v Kongresu, na níž se demokraté dohodli s republikány, hledat další výdajové škrty. Zároveň hodlá představit další kroky na pomoc hospodářství země a tvorbě pracovních míst. Obama zároveň vyjádřil víru ve vytrvalost a schopnosti Američanů. „Nehledě na to, co říká nějaká agentura, Spojené státy vždy byly a vždy budou AAA země,“ uvedl prezident.

Dlouhodobý dopad snížení ratingu zůstává nejistý

V úvodu tohoto týdne ale vyhlídky USA ani zbytku světa nevypadají příliš valně. Ekonomové vyjadřují obavy z nové recese a na trzích panuje obrovská nejistota. Trhy navázaly na poklesy z minulého týdne, které již vymazaly letošní zisky. Zpráva o bezprecedentním snížení prvotřídního ratingu Spojených států investorům na klidu nepřidala. I proto, že se nikdy předtím nic takového nestalo, a je to tak krok do neznáma.

Spojeným státům špičkový rating AAA snížila o stupeň na AA+ agentura Standard & Poor's. Zdůvodnila to tím, že se politické strany v USA nejsou schopny dohodnout se na věrohodném plánu snižování astronomických rozpočtových deficitů a stabilizace dluhu. Jedna ze tří velkých světových ratingových agentur svým krokem dala najevo, že americké státní dluhopisy již nejsou zcela bez rizika.

Dvě další velké agentury Moody's a Fitch naopak Spojeným státům nejvyšší hodnocení jejich schopnosti splácet dluhy zatím ponechaly. Také ony však pohrozily, že budou v příštích měsících uvažovat o jeho zhoršení.